Vagy mégsem?
Egy volt főiskolai csoporttársammal beszélgettem egyszer néhány évvel a diploma után. Ő már addigra családos volt, két gyermekkel és bevallotta, hogy szörnyen sajnálja, hogy amikor néhányan a diploma után elmentünk egy közel-keleti hátizsákos utazásra, akkor nem tartott velünk, pedig hívtuk. Az út azóta "legendává" vált. Dolgoztunk banán ültetvényen, stoppoltunk a sivatagban, vitorláztunk a Níluson, tengerparton aludtunk hálózsákban és csempészekkel utaztuk át Sinai félszigetet. Fantasztikus életre szóló élmény volt és ő mostanra ráébredt, hogy nem is lesz több hasonló lehetősége.

Érdekes egy időszak, ami legtöbb embernél a húszas éveink elején van. Még tart a tanulási időszak, de pénzünk csak korlátozottan van, de nem is érzünk sürgetést, hogy bármit kihagynánk, mert hát még sok időnk van, hogy álmainkat megvalósítsuk. Hova is sietnénk?
Pedig ilyenkor nem gondol bele az ember, hogy néhány év múlva milyen kötöttségeket is veszünk a nyakunkba.
Az az igazság, hogy ilyenkor még nehéz belátni, hogy mit jelent egy állandó munkahely, amit pályakezdőként meg kell becsülni és micsoda egy (édes)bilincs a gyermek vállalás, ami úgy változtatja meg élet módunkat, ahogy azt sose gondoltuk volna előtte. Bármennyire is tervezetnek tűnik a családalapítás, azért sok friss anya arra a kérdésre, hogy "Gondoltad volna 3-5 évvel ezelőtt?" kérdésre "Hát nem!" lesz a válasz.
Ilyenkor nem visszafordítható az idő kereke és nem bepótolható a kihagyott évek bármennyire is szeretnénk. Amit kihagyunk 25 évesen az nem lesz ugyan olyan 35 éves korunkban.

Szóval legyünk észnél és vegyünk észre, hogy a potenciális szabad évek száma nagyon kevés és azok közül is a legtöbb lehetőséggel kecsegtető, az iskolát befejező (ezáltal eddigi kötöttségektől megszabaduló) és munkát még meg nem kezdő (új kötöttséget nem vállaló) időszak az még szűkebb.
Nem csupán szórakozás szempontjából lényeges, hanem alapja lehet későbbi karrierünkre.
Akármennyire divat egyes körökben szidni a külföldi munkavállalást, egy rövidebb külföldi munka kitérő csak javítja pozíciónkat a nagyon kemény kezdeti időszakban a munkaerő piacon.
Ha kedvünk van kipróbálni őrült dolgokat hát ne halogassuk tegyük meg, amíg lehet.

Jogilag 18 évesen lesz valaki felnőtt gyakorlatban úgy tartom, hogy munkába álláskor és/vagy családalapításkor van a nagy vízválasztó. Ekkor fogunk rádöbbeni arra is, hogy milyen hiba volt azt hinni, hogy "Ej ráérünk arra még...!".
 

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr733252163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gébence · http://soraim.blog.hu 2011.09.25. 07:47:08

Egyik haverom Balkán-expresszre, másik hátizsákos Európa-gyaloglásra hívott. Feljárkálok vidékről Pestre, meg el más-más városokra, hogy kiszellőztessem a fejem. Megismertem én is ezt az időszakot. :D
süti beállítások módosítása