Ez a blogbejegyzés elsősorban nem szülőknek, hanem ajándékozási problémával küzdő rokonoknak és barátoknak szól, akik gyermektelen lévén totálisan tanácstalanok ajándékozási ügyben. (Bár aztán láttam már olyat, hogy a szülő 15 év után elfelejti a most következő aranyszabályokat, ami anno neki is természetesek voltak.)
Néhány nyilvánvaló tényen felül igyekszem olyan szempontokat is megmutatni, amelyre gyermekvállalás előtt többnyire nem is gondol az ember.

Az alapok

Ezek olyan dolgok, ami nem is igényel különösen helyzet ismeretet. A legfontosabb dolog, hogy a korának megfelelő ajándékot vegyük. Készüljünk fel rá, hogy minél kisebb a baba, annál gyérebb a választék, aztán az élet kor növekedésével a lehetőségek is növekednek (na meg sokszor az árak is). Kisebb korban (egy év alatt) a gyereknek szinte mindegy, hogy egy színes lapot vagy egy Apple Ipad-ot kap, szóval ne görcsöljünk.
Ne essünk abba a hibába, hogy figyelmen kívül hagyva a gyermek korát olyan ajándékot veszünk, ami nekünk is volt, vagy szerettünk volna, noha nem számára való még vagy már.
Az tanácsolom, hogy elég meglepni a gyermeket a szülőt nem próbáljuk, vagyis egyeztessünk a szülővel, hogy mit veszünk majd, mert hátha van már a kiszemelt ajándék vagy esetleg pont más is venni készül olyat.
Az átlagos ajándékozás extra felkészülést nem kíván. Látogassunk meg egy kellően nagy játék boltot és engedjük, a spontanitásnak (majd választás után egyeztessünk a szülőkkel is). Normális boltban (többnyire) felkészült eladókat találunk, kérjünk nyugodtan tanácsot.
Így kis szerencsével olyat se veszünk majd, amit lenyel vagy nyaka köré csavar.

A helyzet azonban nem mindig ilyen szimpla és előfordulhat, hogy nem tudunk vagy akarunk a szülőkkel egyeztetni. Így most jöjjön az, hogy mit NE vegyünk gyermeknek ajándékba:

Ruhanemű

Ez még a szülő számára is egy macerás téma és a gyerek is csúnyán fog nézni ránk. Garantált orosz rulettet játszunk 5 golyóval ha mégis belevágunk, mert növésbe lévő gyerek méretét még ha le is lessük egyik ruhájának címkéjéről ezek gyakran megbízhatatlanok és van úgy, hogy az elvileg jó méret egyáltalán nem jó a gyakorlatban.
Ha mégis erre vetemednénk, akkor két szempontot tartsunk szem előtt:
1, pamut és egyéb természetes anyagú ruhát vegyünk. Persze ha csak nem gumi csizma vagy síkabát, amit kinéztünk, mert a kisgyerekek zokon veszik az amúgy nagyon jól funkcionáló bébi fókabőr vagy rénszarvasbőr kabátot kapnak ajándékba (bezzeg 100 éve nem lettek volna ilyen válogatósak..).
2, Inkább vegyük egy számmal nagyobbat, mert abba még bele nőhet, de a kisebbe már nem fog.

Bóvli

Ezt se vegyünk. Na persze most sokan felhördülnek, hogy "ők soha", meg "ilyen meg se történhet", de gyakorlatban sokan elkövetik azt a hibát, ha egy adott pénzösszegért vehetnek egy 20x30 centis dobozban található ajándékot, vagy ugyan annyiért egy 80x50-eset, akkor automatikusan a nagyobbat veszik ez pedig hibához vezethet. Sokszor van olyan, hogy habár gyanakszunk, de megvesszük, mert hogy van rá garancia, de van az úgy, hogy egy ajándék már a kicsomagolást se éli túl és akkor nehéz elmagyarázni a csalódott picurnak a garancia lényegét. Mi is beégünk ezzel. Azzal se leszünk jobbak a gyermeknél, ha az ajándék kibír napokat, mielőtt atomjaira esik szét.
Itt szeretném azért kiemelni, hogy nem azt mondom, hogy ne vegyünk kínait, mert igen is ott is van jó ajándék (amúgy is mindent ők csinálnak már) és azt se hogy olcsót ne vegyünk, mert ez feltétlen ugyanaz.
Honnan tudhatjuk, hogy bóvli veszély van?
- Nem szakboltban veszünk, hanem a panel tövében reklámszatyorból egy hajléktalantól. Persze eltúlzott példa, de talán érthető mit akarok mondani.
- 1mx1m, 168 kocsit tartalmazó, 7 nyelven fütyülő, 300 magos processzoros mindössze 1999Ft-ért! Hát mekkora nagyszerű ajánlat! Hát jobb ha kihagyjuk. Ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor átverés lesz, még ha boltban is vesszük.
- Szemmel láthatóan problémás a csomagolása. Sokszor nem tudjuk megtekinteni az árut (pedig úgy jobb ha nem is veszünk), de néha már a külcsín is sokat elárul. Gyenge minőségű csomagolás ritkán takar értéket, bár igaz a ragyogó külcsín se lesz garancia semmire se.
- Kipróbálva az árut gondolkodjunk el rajta, hogy adott korú gyermek esetén használatot bírja-e.

A játék, ami a szülő ellensége

Na igen, sokan gyermekvállalás előtt ezt a faktort elfelejtik figyelembe venni. Itt most nem is arról van szó, hogy csoki ellenes anyuka gyermekének tejbevonós, csokimasszás csoki nyuszit veszünk, mert ez megint egyértelmű, hogy hibás lépés (a csoki utánzat, mondjuk mindenkinél rossz lépés). Sokkal inkább arról van szó hogy az adott ajándék használata mennyire "felnőtt barát". Ha utálunk valakit, de muszáj ajándékot venni a csemetének, akkor vegyünk egy dobkészletet, trombitával és még egy sziréna szettet is. De ha nem ellenségünk a szülő akkor az Isten szerelmére ne vegyünk hangos, zörgős játékot. Továbbá kerüljük a pusztításra és rombolásra alkalmas eszközöket is.
Ha ezt elkerüljük, akkor még ott lehet a kényelmi funkció is. A legtöbb gyereknek rengeteg játéka lesz és ha ilyen a mi ajándékozottunk is, akkor biztos lehetünk benne, hogy a szoba mérete is véges. Tehát kerüljük az olyan nagyméretű ajándékot, ami tárolási problémákhoz vezethet és ha szétszerelhető mégis akkor is hosszú idő összerakni.
Másik szempont, hogy ne legyen terhelő az ajándék üzemeltetése. Az egy idő után idegesítő ha gyermek játéka hetente 8 ceruza elemet zabál fel.

Nem azt mondom, hogy ne vegyünk olyant, ami elektromos, vagy hangot ad ki csak csináljuk ezeket módjával.

Folyt köv...

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr483591964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása