qauVb.pngRégi elhatározásomat törlesztem ezzel az írásommal, miszerint írok egy rövid leírást a LEGO társasjátékokról néhány praktikus tanáccsal együtt.
Szinte mindenki ismeri a LEGO-t, de kevesen tudják, hogy egyik legújabb fejlesztésként társasjátékokat dobtak piacra és mégkevésbbé azt, hogy ezek a játékok milyenek. Az ötlet a cégrészéről remek, hiszen kevés plusz befektetéssel (amit a speciális kocka és mikrofigurák kifejlesztése jelentett) egy új piaci szegmenst nyitottak. Én magam akkor figyeltem fel rájuk, amikor egyszer csak szembetaláltam magam a HEROICA játékkal, ami egyértelműen a 70-es években divatos, de mára szinte teljesen eltűnt táblás szerepjátékok átdolgozott kiadása volt. A HEROIC-án kívül még a LEGO City Alarm-ot és a Minotauruszt próbáltam még ki, ami viszont azzal keltette fel érdeklődésem, hogy több díjat is nyert.

Általánosságban a játékokról:
- A LEGO-ról sokan (joggal) asszociálnak arra, hogy drága. Ez esetben viszont ez szerencsére nem igaz. A játékok alapvetően egy átlagos társasjáték árában vannak (3000-8000Ft), de ha még nem lennénk elégedettek a termékkel, akkor az elemeket "mezei" legójátékban felhasználhatjuk még.
- A játékok zöme 7-8 éves felettieknek van, de a 4-6 éves gyermekeim remekül (és önállóan) eljátszanak vele. A kisebbiknek egyedül az ún. mikrofigurák mozgatása nehézkes, de a nagyobbik fiam kisegíti ebben.
- A legjobban azt szeretem ezen játékokban, hogy nem csak zombi módjára dobálgatni kell a kockát és lépni, ami esetén a szerencsén áll vagy bukik a játék sorsa, hanem taktikázni kell.

HEROICA

 

3860.jpgAhogy fentebb írtam a játék a 70-es és 80-as években népszerű táblás szerepjátékok újraélesztése LEGO módra. A játék élvezhetősége szempontjából nem lényeges, hogy ismered-e ezen játékokat vagy nem, de ha ismered az külön motiváló erő lehet. A játék egyik hatalmas előnye, hogy a játékosok nem egymás ellen hanem egy közös célért összefogva játszanak. Így megtanulják a csapatjátékot és nem frusztrálják egymást azzal, hogy a bátyó lekaszálta öcsi bábuját. Sőt a játék lényegében (habár hivatalosan nem így van), akár egyedül is játszható, bár nyilván az élvezeti értéke nem akkora a játéknak.
A játék lényege röviden és egyszerűen, hogy a kalandozók (játékosok) végig mennek a szörnyekkel teli játék mezőn, miközben megküzdenek velük. A játék végén (szerepjáték hagyományoknak megfelelően) egy komisz és erős szörnyet kell "legyakni".
A HEROICA-ból négy pályát lehet venni. (azaz ötöt, de számomra ismeretlen okból "Nathuz Barlangjai"-t kivonták a forgalomból és helyette lett Ilrion. Ha valaki tudja mi az oka írja meg). Ezen játékok egyénileg is játszható, de ha többet veszünk akkor összekapcsolható és így hosszabb és színesebb a játék. A legkisebb pálya Draida, ami 3ezer forint körül kapható. Ez önmagában nagyon rövid pálya így inkább csak abban az esetben ajánlom megvételét ha olcsón ki akarod próbálni, hogy a játék mennyire fekszik a csemetéknek, de ha tetszik akkor óhatatlanul szükség lesz legalább egy plusz pályára.
A játék szabályai elsőre bonyolultnak tűnhet, de félóra alatt adaptálható. A gyerekek nálunk mindenesetre hamarabb tanulták meg a játék menetét mint anyuci. :) A szabályok terén a játék nagy mozgásteret hagy egyébként és a pálya kialakítás is rugalmas. Nem is szégyeltem és módosítottam néhány szabályt így a pálya végi szörnyeket duplán kell legyőzni ( az első csatára a nála lévő tárgyat szerzi meg a játékos) és minden pályára raktam varázsitalt is. Érdekes mód minden játékhoz kaptam véletlenszerűen plusz elemeket, ami jól jöhet az egyéni átalakításhoz.

Heroica szabályai (kép letöltése):
heroica1.jpgheroica2.jpgheroica3.jpg

 







Minotaurus

 

minotaur.jpgZseniális és pofon egyszerű. Ezzel a két szóval tudnám leginkább jellemezni a játékot. A szabályok még gyermek számára is 5 perc alatt elsajátítható (felnőttnek 1-2 perc) és még is nagyon izgalmas, igaz itt a HEROCA-val szemben nagyobb a másik játékos frusztráló faktor. A szabályok értelmezése itt is remekül meg a 4 éves számára, de lépkedni már segíteni kell a mikrofigura miatt és az egyik nehézség még, hogy a kicsiknek nehezen emészthető, amikor a másik játékos levadássza a bábuját.
A játék lényege, hogy a tábla sarkából 1-3 bábúval (játék hossztól függően) egy labirintuson keresztül el kell jutni a tábla közepéig. A játékot egy majdnem hagyományos kockával játsszuk, de az egyes helyén egy fekete kocka van, a kettes helyén pedig  egy szürke. Ha számot dobunk, akkor annyit lépünk a cél felé. Ha szürkét, akkor a játékos (a lépés helyett) blokkolhatja egyik útvonalát az ellenfelének (esetleg korábban kapott blokkját számolja így fel). Ha pedig feketét dob, akkor a játék közepén (a célnál lévő) Minotaurusszal léphet 8-at.  Akit elér a Minotaurusz az a bábú visszatér a sarokban (aki középen van már az védett).

 

City Alarm

Nehéz dolgom van ha ezt a játékot kell értékelnem. Ha általánosságban nézem akkor egy 10-es listán 3-as, mert piszokul kiegyensúlyozatlan. Ha viszont úgy nézem, hogy ha egy felnőtt játszik egy gyermekkel akkor egy jó választás. Mindenki ismeri azt a dilemmát, hogy ha egy gyermekkel játszunk, akkor hagyjuk-e nyerni. Van aki azt mondja, hogy tanuljon meg veszíteni, de azt nem teszik hozzá, hogy ez olyan játékra értendő ahol 100%-ban a szerencse tényező számít. Már pedig egy akár részben stratégiai játék esetén nincs esélye egy 6 évesnek a felnőtt ellen. Ezt a problémát oldja meg e játék hibája.
A játék két szereplős (bármit is ír a leírás) és a lényeg, hogy a rendőrök a rablókat kergetik a városban. A játék több másik régi retró játékból merít (mint mindig), de alapvetően jó csavarokat visz bele. Ennek ellenére a rablóknak nagyságrendekkel könnyebb a helyzete, mint a rendőröknek, tehát ha a csemete a fosztogató csapatot írányítja és ennek erkölcsi vonatkozása nem zavar, akkor végsősoron egy kiegyensúlyozott játék lesz az eredménye. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kell a gyermeknek gondolkoznia. Nagyon is és a játék jól fejleszti a stratégiai érzéket.

lego_alarm.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr745011306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása