chocfrapicedcoffee.jpgAlapban mindig vevő vagyok egy jó fajta jegeskávéra, de kánikulában pláne, habár elvben a koffein ilyenkor nem ajánlott. Általában ha nyáron elutaztam külföldre, akkor mindig kipróbáltam e jeges csodát. Minőségben nagy volt a szórás, na de a mentalitástól is függött, hogy ki mennyire volt jó a jegeskávé elkészítésében. A legfurább az volt, hogy amikor Barcelonában értetlenkedtek, hogy mit akarok, mert egy olyan helyen próbálkoztam, ami messzebb esett a turista útvonalaktól.

Most itt két receptet írnék le, amelyek nem annyira elterjedtek hazánkban. Az első azoknak való akik utálják a túl édesített változatokat és valami egyszerűbbre és letisztultabbra vágynak. A második viszont egy klasszikusabb ízvilágot hozz el a konyhánkba.

A japán jegeskávé

Ez egy nagyon egyszerű jószág. Egy japán ismerősömtől kaptam a receptet, és habár felmerült bennem, hogy az elnevezés nem teljesen helytálló (hiszen japánban nem túl nagy a jegeskávé kultúra), de neten kutatva kiderült, hogy tényleg ilyen néven ismert jegeskávéról van szó. Alapvetően a jegeskávék különlegessége a krémes része, ami fagylalt, tej és tejszín adagolástól függ. A japán jegeskávénál ilyenről szó sincs. A lényege nem az ízesítésben, hanem az elkészítés módjában rejlik. Filozófiája az, hogy a legtöbb kávéaromát és ízt, akkor veszítjük el, amikor lehűtjük a kávét. Ez hol később, hol korábban történik általában, de a japán jegeskávénál azonnal. Mi a lényege?
A kávékészítéshez olyan gépi eszköz ajánlott ami egy pohárba vagy tartóba folyatja le a kávét. A dolgunk csak annyi, hogy előkészítjük a kávét főzésre, majd a poharat félig telerakjuk jéggel. Erre engedjük rá közvetlen a kávét, de csak annyit, hogy éppen elérje a jég tetejét (vagy akár kevesebb). Ezzel a módszerrel a kávé aromája sokkal jobban megmarad. Ízesíteni egy kis tejszínnel lehet. Ez egy viszonylag puritán változat és olyannak ajánlott aki nem szereti a túl édes és habos kávékat. Egyesek szerint akár a cukor is elhagyható ilyenkor. Persze ez az aroma dús alap felhasználható a hagyományos krémesebb jegeskávéhoz is.

MC Shake

Anno sokat kísérleteztem, hogy a "mekis" shake-hez hasonló krémes édességet állítsak elő. Sokáig a halvány másolata se sikerül, amíg egyszer aztán (ahogy az lenni szokott) a véletlen hozta meg az áttörést. Eleinte megvoltam győződve róla, hogy a tejszín és jég kombinációja lesz a nyerő, de nem így lett.
Vegyük egy üres vajas dobozt (vagy hasonlót) és öntsünk bele egy ujjnyi tejet (inkább kevesebb, mint több legyen). Ezt fagyasszuk le. Ha sikerült akkor nagyjából törjük össze és tegyük egy turmixba. Erre öntsünk kb annyi tejet, amennyi a tejjég. Ízesítsük cukorral, majd turmixoljuk össze. Alapban turmixban víz jég darálása nem ajánlott, de a tejjég sokkal puhább. Amikor a tejjég és a hideg folyékony tej összekeveredik, akkor egy krémes anyagot kapunk. Erre aztán öntsünk hideg és erősre főzött japán jegeskávét és ezt is keverjük el.
A dolog még erősíthető vanília fagyival és tejszínnel, de már önmagában is nagyon finom lesz.

Végere egy elvetemült unortodox jegeskávé instant kávéból, de túl sok újdonságot ne reméljetek. :)

Egészségetekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr855432912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mildi 2013.07.30. 15:58:01

"és öntsünk bele egy újnyi tejet"
ujjnyi
javaslat: helyesírás-ellenőrző bekapcs.

Sword 2013.07.30. 19:32:17

A videóban semmi "unortodox" nincs. A frappé is kávéporból készül, ráadásul az egyik legismertebb jegeskávé.

allegravelli 2013.07.30. 20:36:27

@mildi:
függőt=függött
csatlakozom...

lüke 2013.07.30. 21:19:27

Bp két remek jegeskávéja
a
-GERBAUD-ban /kávé fagyi +kávé/
és a
- SPORT szálló teraszán készült a 60-s, 70-s években

lüke 2013.07.30. 21:22:31

a NESCAFÉ frappé is elég jó
- a cukormentes-
ha nem tisztán tejjel, hanem
fele-fele ; víz-tejjel elegyítjük

glad az egyetlen 2013.07.31. 01:53:53

Helyesírási észrevételeket köszönöm, sajnos legnagyobb bánatomra a blogszerkesztő felületen csak fél gőzzel működik a helyesírás ellenőrzés. A hibát ugyan jelzi (néha akkor is ha nincs), de javaslatot már nem kapok a hiba kezelésre, mert a szerkesztő oldal scriptje felül írja azt a menüt.

Azért a tartalom remélem tetszett. :)
süti beállítások módosítása