child-free.jpgMindjárt az elején előre kell, hogy bocsássam, hogy ez egy személyes blog. Szóval a címe és a bejegyzésben használt kifejezések ellenére ez az én személyes álláspontom, ami tapasztalataimra épült.

A témára már régebb óta felfigyeltem, de végül azért most írok róla, mert egyrészt pár napja született egy cikk a témában , amit parázs vita is kisért, másrészt a rokonságban nemrég - meglehetősen váratlan - jelentette be egy családtag a hallgatóság nagy meglepetésére, hogy soha nem akar gyermeket.
Habár nyilvánvalóan régóta tisztában vagyok azzal, hogy vannak olyanok, akik nem kívánnak gyermeket nevelni, de igazán odafigyelni pár éve kezdtem a jelenség sajátosságaira. Történt ugyanis, hogy egy baba-mama fórumon megjelent egy addig ismeretlen felhasználó és bejelentette, hogy ő bizony soha nem akar majd gyereket magának. Kissé provokatívnak tekinthető, hogy úgy érezte, hogy ezt ott kell közzé  tennie, hiszen milyen már az, hogy valaki mondjuk megjelenik egy Star Wars fan fórumon, hogy kifejtse, hogy a film és a téma gáz és habár nem látta, de nem is tartja semmire. A szituáció ellenére viszont csupa pozitív visszajelzést kapott az illető, ami szerint ha nem áll készen erre, hát ne vállaljon, csak azért, mert a többség így tesz. Az illető meg is írta, hogy meglepődött ezen a reakción. Később ahányszor találkoztam (akár virtuálisan) olyan személlyel, aki tudatosan nem vállal gyermeket, megfigyeltem azt a viselkedés mintát, hogy sokkal nagyobb frusztrációja van a témában, mint amit a reakciók indokolnak. Persze a gyermektelenséget felvállalók egyik fő panasza, hogy mindig rácsodálkoznak ha kitudódik a téma, de valóban ez egy olyan durva dolog lenne? Most itt lehetne pro-kontra érvelni a normális definíciójáról, de csak egyszerűbb talán a helyzet paradoxonára rámutatni: Ha a gyermektelenséget vállalók szülei is így gondolkodtak volna, akkor most nem lenne az a személy, aki szereti az életet és kerüli a nem kívánt változást. Erre azért csak rá szabad csodálkozni, nem? Ne kelljen, már ezért szabadkozni egy gyermek vállalást alapvetőnek tartó embernek. Persze a rokonság idősebb tagjaitól kap az ember keményebbet is a rácsodálkozásnál, na de tőlük ezt minden területen megkapja az ember.
Tapasztalatom, szerint ha valaki előáll azzal, hogy nem érzi késznek magát a gyerek vállalásra, esetleg tart tőle, nem tudná és nincs is kedve végig csinálni, akkor az első rácsodálkozó reakción felül a többségtől megértést kap. Valóban úgy gondolom én is, aki nem akar az ne vállaljon csak azért, mert a többség azt teszi.

Ezzel akár nyugvó pontra is juthatna a téma, de persze, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet. Ugyanis a tudatos gyermeknélküliséget vállalók egy része nem igazán szereti okként megjelölni azt, hogy fél valamitől vagy nem érzi alkalmasnak magát a gyerekvállalásra. "Hogy én nem vagyok képes valamire vagy félek valamitől?" Nos itt aztán bekapcsol az énkép védekező mechanizmusa. Ami alapvetően egy jó dolog, de ha túlzásba esik akkor csúnya dolgokra képes. A spektrum széles. Kezdődik (a számomra) vicces próbálkozással, amikor valaki racionalizálni próbálja döntését. Például "Azért nem vállalok gyereket, mert túlnépesedés van." Persze a gondolat kifejtésben csöppet se zavarja az illetőt, hogy mi nem Ázsiában élünk és ott is, ahol van születésszabályozás az egy gyermek még megengedett (sőt szükséges is az elöregedés fékezése miatt).
Szóval ez még egy ártatlan megküzdési stratégia, de sajnos itt nem áll meg a dolog. Ugyanis a másik véglet -amit csak az undorító jelzővel tudok illetni -, amikor a saját álláspont erősítése érdekében beindított önigazolási kényszer oda vezet, hogy az illető lényegében azt jelenti ki, hogy az a nem normális, aki gyereket vállal, vagy rosszabb esetben olyan megállapítás tesz, miszerint a gyermek, mint olyan egy nem normális lény. Ilyenkor nem minden esetben történik egyenes kijelentés, de van úgy, hogy minden érvelése a személynek gyakorlatilag oda vezet. Itt szélsőséges szintig el tud szaladni néhány ember. A fentebb belinkelt írás reakcióiból idéznék példának: "... ha a szülők nem alacsonyodnának le az agyatlan zombi szintjére, ha a mai gyerekek szemében egy cseppnyi értelmet is lehetne látni (tisztelet a kivételnek, sajnos nagyon kevesen vannak), ha nem azt látnánk/hallanánk, nem arról panaszkodnának mindenhol az óvónők, hogy 3-4 évesek még nem szobatiszták, nem képesek egy értelmes mondatot se kinyögni, ha nem lenne annyi hiperaktív, a buszokon törő-zúzó, az Auchanban a földön fetrengő hisztiző kölyök... nos, akkor talán... ismétlem, talán... megnőne a gyerekvállalási kedv. ....senki se vegye magára, tisztelet annak a kevés kivételnek - mert olyan is van...." Vagy egy másik reagáló így írt: "... mi a francnak csináltátok meg a tehetségtelen, erőszakos kölykötöket?..."

Az én meglátásom (vagy tanácsom) az lenne a témában: Nem szeretnél gyermeket? Semmi baj, ne vállalj. Zavar, hogy rácsodálkoznak? Ne zavarjon, mert igazából egy szimpla rácsodálkozás (legyen bármilyen bosszantó is) természetes. Viszont ha valaki ilyen döntés hoz az tudjon méltósággal együtt élni ezzel és nem próbálja le degradálni azon többséget, aki gyermeket nemz és netalántán még a nehézségek ellenére élvezi is azt. Ha szeretnéd, hogy elfogadnák döntésedet, akkor ugyanezt a tiszteletet add meg te is.

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr446512159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habodo 2014.07.16. 12:46:25

Sokan a pénzszűkére hivatkozva nem vállalnak gyermeket, holott a valódi ok sok esetben nem a pénszűke, hanem egyéb: bizonytalanság, önbecsülési gondok, önzés, stb.

Legkésőbb 25-30 életév között meg kéne születnie az elsőnek, aztán további egy-két gyermeknek.

Szerintem így egészségesebb társadalmunk lehetne.

Dekatlon 2014.07.16. 12:51:58

És ha ő is csak rácsodálkozik, hogy vajon miért csiálták meg azt a tehetségtelen, erőszakos gyereket?

abc 2014.07.16. 14:20:18

Én örülök, hogy nem akar gyereket. Legalább amikor az enyéim felnõnek nagyobb lesz a megbecsülése az itt élőknek, kisebb munkanélküliség nagyobb fizu stb. Szóval csak hajrá! :)

glad az egyetlen 2014.07.16. 14:26:41

@Dekatlon:
Ezzel a típussal a baj ott kezdődik, ha számára szinte minden létező gyerek "tehetségtelen, erőszakos".

calen 2014.07.16. 18:47:49

Szerintem a tudatosan gyermektelenséget választók azért reagálják túl a rácsodálkozást, mert a rokonság sok esetben nagyon erőszakosan tudja követelni a gyereket. Ezt a saját bőrömön tapasztaltam, meg azt is, hogy csak a gyermekeseket tartják teljes értékű, normális embernek. Aki nem ilyen, azt lenézik.

Érdekes, hogy csak ennyi a mérce: osszebaszol-e gyereket, vagy nem. Szerintem nem ilyen alacsony színvonalon kéne mérni, elvégre a kutya is simán lekölykezik.
Nézzük inkább így: ha már gyermeket vállalsz, képes vagy-e boldogságra képes, sikeres emberré nevelni. Na itt a többség megbukna.

Túrós (törölt) 2014.07.16. 19:14:08

Nem muszáj? tényleg? huhh de jó hogy mondjátok már annyira féltem hogy mindenkinek muszáj

Haloperidol 2014.07.16. 19:14:46

Szerintem egyáltalán nem normális viselkedés a tudatos gyermektelenség, teljesen ellentmond a természetnek, az evolúciónak. Normális emberekben az egyik legerősebb hajtóerő a szaporodás, utógondozás.

Tandoori Artemisz 2014.07.16. 20:20:21

@Túrós: nem a csődtömegek jobb ha nem reprodukálják magukat, egy szebb jövő reményében....hiszen ha maga egy nulla, aki sosem tudott beilleszkedni a társadalomba hogyan is nevelhetne fel egy boldog egészséges gyereket....

dedalon74 2014.07.16. 22:11:02

@Tandoori Artemisz: Tévedsz, azok szaporodnak legjobban kis hazánkban.Az olyanok, mint én és a párom tudatosan nem akarunk gyereket, és nem anyagi okokból kifolyólag! Egyszerűen nem kell, nekünk se volt boldog gyerekkorunk, és úgy általában nem látok boldog embereket a környezetemben, hiába van 1-2 gyerekük. A mi generációnkat ez az ország lenullázta, még a saját létünk is értelmetlen. Lepattani öreg vagyok, és kedvem sincs már máshol egzisztenciát építeni így közel a negyvenhez. Más: Annyi gusztustalan válást láttam, ahol úgy dobálják a kölyköket, mint egy darab rongyot... na mindegy, csak annyit akartam mondani, hogy mentálisan roppant meg itt sok fiatal, és ha az a sorsunk, hogy kihaljunk, hát legyen.

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.16. 23:43:59

Nem szeretnél gyermeket? Semmi baj, ne vállalj."
rendben

Zavar, hogy rácsodálkoznak? Ne zavarjon, mert igazából egy szimpla rácsodálkozás (legyen bármilyen bosszantó is) természetes. "

francokat, kérem. ott kezdődik, hogy tisztelem a másikat annyira, hogy nem csodálkozok rá zavaró módon a döntésére. van ahol ez természetes, civilizált világnak hívják.

@dedalon74:

túl magas egyeseknek az, amit írsz:)

maim 2014.07.16. 23:49:43

Nem lesz nyugdíj. NEM LESZ NYUGDIJ. NEM NEM LESZ NYUGDIJ.

glad az egyetlen 2014.07.17. 00:21:13

@Deepblue Noir:
Pedig alapvető emberi dolog, hogy a ritkán látott esetre, a különlegesre, kirívóra rácsodálkozunk.
Ha szembe jön az utcán egy zöldre festett ember rácsodálkozom, ha két lábon megy egy kutya rácsodálkozom. Ez így működik.
Ha ezen túllépnének a gyermeket nem vállalók és nem vinnének többlet érzelmet, frusztrációt ebbe a természetes szituációba, akkor magunknak tennék szívességet. Nem kell ezen annyit görcsölni és túl reagálni.

GERI87 2014.07.17. 01:28:17

Már a bölcs rómaiak (de csak a görögök után) is megmondták hogy:

"erre a fogyatékos agyhalottak lakta világra nem csinálunk gyereket, mert bűn a társadalomnak és kicseszés a gyerekre, magunkra nézve!"

Nemrég még vicces volt, ma már keserű valóság.

"Ha a gyermektelenséget vállalók szülei is így gondolkodtak volna"

Aki nem születik meg, annak nem fáj az hogy nincs.
Ez egy ratyi érv, attól még ne kelljen gyerek hogy mi is lettünk valahogy!

"Legkésőbb 25-30 életév között meg kéne születnie az elsőnek, aztán további egy-két gyermeknek."

Mire, hova, miből?
Sokan a pénz, egzisztencia, siker, célok, karrier, hobbi helyett gyereket vállalnak "mert az milyen boldogság" , kitölti az életüket...hát egy szart!
Aki önmagában egy boldogtalan, céltalan hülye az gyerekkel is az lesz...tisztelet a kivételnek.

Szóval minek?
Hogy a sok hülye proli szintén ostoba hülyéket neveljen fel?
Nem kell.

"proletár: nevét a proles (gyermek) szótól vette, mivel a proletárok csakis gyermekeik számával és szavazatukkal lehettek az állam hasznára"

Ne adjon, még több orkra semmi szükség! És ne szavazzon, úgy is csak barmokat emel hatalomba ez a réteg.

nimrod666 2014.07.17. 02:18:37

@maim:

Már nincs nyugdíj. MÁR NINCS NYUGDÍJ. MMÁÁRR NINCS NYUGDÍJ.

Mo. kihalófélben van...nem azzal van a baj, hogy egyre kevesebben vállalnak gyereket, hanem, hogy egyre többen hagyják el az országot!
Nem is csoda, hogy folyamatosan csak a csökkenést látják...

"Ha a gyermektelenséget vállalók szülei is így gondolkodtak volna, akkor most nem lenne az a személy, aki szereti az életet és kerüli a nem kívánt változást."

Pont az van, hogy HA, amúgy meg pontlexarom...

"Ha szeretnéd, hogy elfogadnák döntésedet, akkor ugyanezt a tiszteletet add meg te is."

Mi van???!!! Pont, hogy mostanában a gyerekesek fikázzák egyre többet azokat, akik nem akarnak gyereket, mert pont.
Mert szerintük ez NEM NORMÁLIS és kb az ilyen embereket irtani kéne vagy megtisztítani, hogy akarjanak.

Valahogy én nem találkoztam még olyan cikkel, ahol a nem gyerekesek fikázzák a gyereket vállalókat, hogy milyen már, hogy gyerekük van, fúj meg izé mizé, meg ez nem normális dolog...

SEHOL NINCS ILYEN!!!

Amúgy meg igenis zavar az egyre több tahó szülő egyre több tahó gyereke, mert manapság a kölyköket nem neveli meg senki. És igenis zavar a boltokban a síró gyerek, mert a tahó szülő azt hiszi, hogy du 16-kor a boltban menőzni a pont 2 hetes csecsemővel nagyon faxányos dolog, mikor otthon kéne lennie(gondolok itt most a szoptatásos témára is, hogy bárhol bármikor, mert a gyerek éppen éhes/persze ezzel nincs semmi bajom, más országokban ez természetes/). Ezzel csak az a probléma, hogy nem tudnak aludni, mert anyuci és apuci elrángatja mindenhova, ezért a gyerek nyűgös és végigbömböli az utat, aztán anyuka elsírja bnőnek, hogy jajj az ő gyereke soha nem alszik és már tiszta ideg tőle! A luvvnya elgondolkodhatna, hogy vajon miért is nem alszik a büdös kölök?! Pont, mert nem hagyják! És azért igen fontos lenne a fejlődése(elsősorban agyi). Meg, hogy az ő gyereke csak az oviban alszik(hétvégén már nem, pedig a napi rutinnak már be kellett volna állnia és ez meg is történik)! - Persze, mert otthon meg kibaxottul nem hagyják...!!!

Nő vagyok, nemsokára betöltöm a 27-et és egyáltalán nincs olyan gondolatom, hogy jajj de szeretnék nagy pocakot, de szeretnék terhes lenni, de szeretnék szülni és min 2 gyereket nevelni.
Vannak páran aki nagy ritkán megkérdezi, hogy gyerek? De ez még nem zavar, inkább csak az, hogy már ezt nem egyszer kérdezted és már akkor is válaszoltam. -.-
A legjobban apám van ki, hogy mikor lesz már gyerek(anyám soha nem kérdezte meg, de neki már megmondtam, hogy ne számítson tőlem unokára-ő el is fogadja, MERT AZ ÉN DÖNTÉSEM, MIT TESZEK A TESTEMMEL), pedig neki most van 2 kicsi gyereke és velük se nagyon bír már sokszor el(annó velünk sem). Szóval nem tudom mit kezdene, ha náluk lennének még az unokák is.
Hát ő vmiért szinte hetente megkérdezi, hogy na mikor lesz gyerek? - *SOHA - Jajj majd meggondolod magad! - *Már X éve ezt mondod. - Jajj majd eljön az ideje! - *Jah, soha...

Ja és amúgy meg sok szülőnek nem kéne gyerek(pont amiket már leírtam), de persze bennük meg van az a bizonyos ösztön(de az nem emberi, hanem sokkal inkább állati, mert tovább KELL örökíteni a génkészletünket-megjegyzem a Föld túlnépesedése, a tudomány és az orvoslás fejlődése miatt pont, hogy nincs már szükségünk szaporodni(annyira, persze nem lenne gond a Földnek, ha végre kihalnánk, mert csak pusztítunk-mert annyira okosak vagyunk és felsőbbrendűek) és továbbörökíteni a génkészletünket/a pasik meg mostanában erre fogják, ha éppenséggel lebuknak, mert félreqrtak-EZ JÓ NAGY KAMU!!!/)

Megjegyzem, én sem akarok gyereket, számomra az lenne a legnagyobb rémálmom, ha megtudnám, hogy terhes vagyok. Nem érzem úgy, hogy megfelelő szülő lehetnék(na nem azért, mert nem tudnám ellátni, vagy nincs pénz vagy mert olvastam egy másik oldalon, hogy neki fontos a párjával a megfelelő szexualitás és a gyerek mellett ez már megszűnne/???? EZT ÉN SEM ÉRTEM - EZ valóban idióta kifogás, ha gyerek mellett megunják egymást, akkor gyerek nélkül is megunják/), csak EGYSZERŰEN NEM MINDEN EMBER VALÓ SZÜLŐNEK és ezt sokan nem tudják magukról(ezért is van annyi gyerek nevelőotthonban).

És igen manapság rengeteg a csonka család. - Ezek mind-mind felelőtlen egyének - mert nem hogy a házasságokat "tervezik" csak pár évre(míg a halál el nem választ), de a gyerekvállalást is.
Túllépnek rajta, majd jön a következő házasság és megint válás. Persze manapság sokaknak ez teljesen rendben van és nincs ezzel semmi gond.
-PONT ITT KEZDŐDNEK A PROBLÉMÁK, MERT A GYEREK IS EZT A MINTÁT LÁTJA ÉS EZT FOGJA KÖVETNI- NAGYON ROSSZ PÉLDA-

"Szerintem egyáltalán nem normális viselkedés a tudatos gyermektelenség, teljesen ellentmond a természetnek, az evolúciónak. Normális emberekben az egyik legerősebb hajtóerő a szaporodás, utógondozás."
Tudományosan valóban állatok vagyunk, de tudtommal fejlődtünk, tudunk gondolkodni és civilizációban élünk(!NEM!).
És pont az evolúció miatt minden folyamatosan változik és mutálódunk.
Lehet, hogy már ez is egy mutáció eredménye! ;-)
0 karaktert írhatsz még.

nimrod666 2014.07.17. 02:23:20

Pont a legfontosabbat hagytam ki.

Pont a férfiak akadnak ki a legjobban, hogy bizonyos nők nem akarnak szülni.
És szerintem a legtöbb ilyen blogban is kizárólag férfiak okoskodnak a nők legnagyobb döntéséről, hogy teherbe akarnak esni vagy sem.

A parlamentben is javarészt ők okoskodnak ilyen dolgokkal.

tintamin 2014.07.17. 02:42:26

Én igazából csak sajnálni tudom azokat, akik valahogy bebeszélték maguknak, hogy nincs szükségük gyerekre.

Nem tudják, hogy a legnagyobb csoda marad ki az életükből...

glad az egyetlen 2014.07.17. 03:01:22

@nimrod666:
"...Valahogy én nem találkoztam még olyan cikkel, ahol a nem gyerekesek fikázzák a gyereket vállalókat, hogy milyen már, hogy gyerekük van, fúj meg izé mizé, meg ez nem normális dolog...SEHOL NINCS ILYEN!!!"

Cikk formájában lehet nem találkoztál vele, mert azért ez elég elrugaszkodott és szalonképtelen álláspont a publikációhoz. Viszont az gyermektelenséget választó szélsőséges személyek (nem mind) a téma felvetésénél vastagon megteszik ezt (commentek, nyilatkozatok). Lásd az idézeteket itt és lásd saját írásod. Bár van egy gyanúm, hogy neked ez fel se tűnik, nem tudatosul benned.

Néha meglep, hogy a gyermeket tudatosan nem vállaló személyekben milyen komoly indulatok munkálkodnak a témával kapcsolatban.

glad az egyetlen 2014.07.17. 03:13:16

@tintamin: Pedig nagyon is valós, hogy vannak olyanok, akiknek nem való a gyermekvállalás. Én a magam részéről tisztelem a döntést ha valaki ezt felismeri a társadalmi elvárások ellenére nem vállal fel egy olyan életet, amitől a hideg kirázza. Viszont ahogy a józanságát megtartja e választásnál, úgy kezelje helyén a többségtől eltérő nézeteit és a közösség sajátosságait.

inkvisitor 2014.07.17. 08:07:50

Ha nem akarnak gyereket vállalni, ne tegyék. De akkor a nyugdíjas korukban ne sírjanak, hogy a z a rohadt kormány nem ad nyugdíjat. Ha nem szül valaki utánpótlást, akkor nem fog valaki adni neki enni öregen. Ilyen egyszerű a képlet. A nyugdíj bevezetéséig nagyon is tisztában voltak ezzel az emberek. Épp ezért támogatom azt az ötletet, hogy nem egyénenként megállapított nyugdíj legyen, hanem nyugdíjtömeg,, ami a költségvetés fix százaléka, az egyes embereknek meg szorzójuk, és a nyugdíjtömegből szorzó alapján vannak kiosztva a pénz. A szorzót lehet emelni, ha valaki gyereket nevelt (nem feltétlenül saját szülésűt, örökbe is lehet fogadni). Minél magasabb szintű oktatást biztosított minél több gyereknek, annál magasabb a szorzó. Ez megoldaná a jelenlegi problémát, miszerint a nyugdíjrendszer fenntartása egyre jobban túlterheli az államot. Azok pedig, akik nem vállalnak gyereket, azok a nevelésen és iskoláztatáson megtakarított pénzt szépen tegyék félre, hogy öregkorukra legyen miből kiegészíteni az államit, ne pedig sírjanak, mint Nagy Feró, hogy csak kisnyugdíja van öregkorára, mert a koncertpénzt annó elbulizta.

Easyke (törölt) 2014.07.17. 09:24:16

@inkvisitor: engem a "gyereket vállalok, hogy legyen nyugdíjam"-hozzáállás zavar nagyon. Meg az, hogy aki ezzel érvel, annak eszébe sem jut, hogy esetleg a nyugdíjrendszert is át lehetne alakítani úgy, hogy mindenki a maga nyugdíjáról gondoskodik előre. Pedig lehetne, csak akarni kell(ene). De politikusainknak egyszerűbb volt a meglévő rendszert megszüntetni és a pénzt bezsebelni.

Easyke (törölt) 2014.07.17. 09:26:55

@tintamin: ne sajnáld őket. Ugyanolyan döntés mint az, hogy valaki akar gyereket. Azt hiszem, pont a lesajnálás/ismétlődő kérdezősködés/állandó megtérítési szándék az, ami a gyereket nem akarókat arra készteti, hogy állandóan védjék az álláspontjukat.

Easyke (törölt) 2014.07.17. 09:29:46

@glad az egyetlen: a rácsodálkozás természetes mivoltáról és arról, hogy ez hogyan is esik annak, akire éppen rácsodálkoznak, kérdezz meg egy sérültet vagy egy sérült gyermek szüleit. :O
Szerintem örülni fognak a hírnek, hogy szó nélkül el kell fogadniuk azt, hogy megbámulják őket.

Faxni 2014.07.17. 09:32:00

@glad az egyetlen:
Nimrod hsz-ében semmi szélsőséges nincs. Szélsőségesen gondolkodók/nyiltakozók amúgy minden témában és minden oldalon vannak, nem újdonság.
Indulat: Ha valakit rendszeresen csesztetnek valamivel, mondjuk azzal, hogy miért nem szereti a tejet mikor pedig az milyen fontos és nem normális, hogy ő nem szereti a tejet, akkor az illető egy idő után a tej szóra is eldobja az agyát. Pláne ha ilyen mézes-mázos provokátorral találkozik, mint te.
Nimród viszont leírta a téma alaptételét, miszerint vannak emberek akik egyszerűen nem alkalmasak a gyerekvállalásra. Slussz. Ezt valaki önmagáról vagy beismeri, vagy nem és szül és cepeli ide oda és amoda, nem délután 4-kor, hanem este 9kor is akár.
Aztán jönnek a válások, a hiperaktív csemeték, meg a satöbbik.
Tökmindegy ebből a szempontból, hogy miért nem érzi alkalmasnak magát. Amíg nem érzi rá alkalmasnak magát, addig ne szüljön.
Ezzel szemben tele vagyunk presztízsgyerekekkel, akiket a saját szüleik is a világ utsó eldugott szigetére kívánnak.
Mert sokan nem merik felvállalni, hogy bizony ő olyan nagyon talán mégsem. mert a rokonok meg a trend meg a világ.

GERI87 2014.07.17. 09:48:58

@tintamin:

"Nem tudják, hogy a legnagyobb csoda marad ki az életükből... "

A csoda az kimarad valóban...a csoda hogyha fel tudnak nevelni esetleg 2-3 gyereket ilyen anyagi és társadalmi kilátásokkal.

GERI87 2014.07.17. 09:57:57

@inkvisitor:

" Ha nem szül valaki utánpótlást, akkor nem fog valaki adni neki enni öregen."

Nem hiszem hogy vissza kéne menni e téren is a középkorba, a nagycsalád és a többgenerációs nyomorgás világába (sokaknak amúgy is ez lesz) meg hogy az a normális hogy majd a gyerek nyakán éljünk évekig amíg a mai várható életkort le nem töltjük...
Az állam meg akkor ad és annyi nyugdíjat amennyit akar és tud, valószínűleg semmit, mert addigra nem lesz ilyesmi, nem tehetik meg.
A gyereknek meg nem lesz mnka amiből eltartson.
Termelni a szegénységet meg mienk?
Aki gyereket akar az húzzon el innen!
Ide értelmetlen csinálni, a 9 millió proli meg az 1 millió cigány országába.

Takarékoskodni kell, tervezni, befektetni, elmenni.

Martinicske 2014.07.17. 10:02:49

Hát ja. Meghalni ugye fél mindenki, ebben a kultúrában legalábbis, de mi van ha meg se születnénk? Az lenne az igazi.

inkvisitor 2014.07.17. 12:15:28

Hiába takarékoskodsz, meg befektetsz, az csak akkor hoz hasznot, ha lesz valaki, aki dolgozik a befektetett tőkéddel. Amennyiben nincs friss munkaerő, akkor ott csak hanyatlás van. A magam részéről nem tartom értelmesnek a magas értékű életbentartó gyógyszerezés és gyógykezeléseket egy bizonyos életkor után. Ha a mentális egészség elkezd erősen romlani, akkor nem látom értelmét a további életnek. Sajnos a családban is van ilyen, és magamnak nem akarok ilyet.

Deepblue Noir (törölt) 2014.07.17. 13:50:08

@glad az egyetlen:

de elég baj az, hogy ez számít kirívónak, mindenesetre reméljük ez megváltozik, bőven elég lenne mondjuk egymilliárd ember, hát tessék megnézni hogy mennyit jósolnak mondjuk 2050-re.
az nem számít, hogy itt eurázsia nyugati végén mennyien élnek majd, csak a civilizáció számít, az meg igencsak rossz állapotban van, növekvő népesség esetén sem lenne jobban, sőt.

@Martinicske:

így van.

glad az egyetlen 2014.07.17. 14:55:58

@Easyke: Jól látható, nem gyakori külső testi hibára is rácsodálkozik mindenki, de persze nem mutatjuk. Külső tényező, miatti rácsodálkozásban, amúgy van saját tapasztalat és tudtam kezelni.

Ez a téma viszont más. Nincs, a homlokukra írva, önként vállalt furcsaságról van szó. Ez utóbbi leginkább az érdeklődés tárgya. Itt is van aki leírta, hogy ritkán kérdeznek rá direktre ismerősök. A család az persze más, de ne ezért szoruljon az egész társadalom, mert a család beleszól az életünkbe, ami megjegyzem az élet minden területére igaz.

GERI87 2014.07.18. 00:58:21

@inkvisitor:

Hova kell friss munkaerő? A fél világ (a nyugat) ezzel küzd hogy hová kell ennyi gyakorlatlan, fiatal (és drága) munkaerő.

Takarékoskodni magadnak kell, befektetni pedig saját magadba.

Ha MO-on nem csökkenne a népesség akkor is hanyatlás lenne.
Munkahely nekik se lenne.
Nem azért nem jön ide a tőke vagy teremtődik meg helyben mert nincs gyerek!
A nyugdíjrendszer így is úgy is bedőlt volna a magas várható élettartam miatt, na meg mert nincs 'HOL' megtermelni, nem pedig 'kinek'.

Nagy Eszti 2014.08.06. 12:09:00

Kicsit későn tévedtem ide, de ezt általában mindenhol megkérdezem, hogy ha annyi gyereket hanyagolnak el és bántalmaznak és egyértelmű, hogy a szüleiknek nem lett volna szabad gyereket vállalniuk, akkor miért kell ezt erőltetni? Miért vagyok önző, ha tudom, hogy nem érdekel a gyereknevelés, ergo, ha szülnék, csak elhanyagolnám azt a gyereket, aki nem kérte, hogy szülessen meg? Nem beszélve arról, hogy ha mindenki aki szült tényleg olyan rohadt önzetlen lenne, amilyennek beállítja magát, akkor ez a világ sem tartana ott ahol.

glad az egyetlen 2014.08.06. 14:02:18

@Nagy Eszti:
Ez az írás pont arról szólt, hogy nem kell kötelességnek tekinteni a gyermek vállalást. Magam is úgy gondolom, hogy többen vállalnak (megszokásból), mint amennyien valóban képesek a normális gyermeknevelésre.

DE, mint ezt az utat választó fogadj el három dolgot és akkor a Te életed is egyszerűbb lesz:
- A család külön állatfaj. Mindent erőltet (tanulás, karrier, gyerek, miért nem eszel, stb). Ezt nem vetítsd ki általánosan az egész társadalomra és erre a helyzetre. Ne úgy kezelj minden embert mintha erőltetné mert nem így van.
- Fogad el, hogy ha kiderül a dolog az első reflex egy rácsodálkozás lesz. Az utód nemzés egyfajta alapértelmezés, szóval alapban kapsz ennyit, de átlag embertől nem többet. Nem kell ebbe többlet érzelmet táplálni, mérgelődni. Ha természetesnek fogod fel, már nem is lesz annyira idegesítő.
- Végül pedig álláspontod védelmében, sose tegyél olyat, hogy leszólod azokat akik gyereket vállalnak (úgy összességben, és még akkor is ha oda is írod, hogy tisztelet a kivételnek). Ez egy emberi reakció, hogy a legjobb védekezés a támadás, de valójában csak nagy ellenszenvet váltasz ki és nem empátiát.

Ennyi.

NagyEszti 2015.07.14. 11:43:32

@glad az egyetlen:
Hihetetlen, hogy egy évvel később megint erre tévedtem, anno nem is válaszoltam. Ezt így utólag megtenném.

Az első pontra reagálva:
-Nem a családom nyom, hanem mindenki más, emberek akik alig ismernek megmagyarázzák, hogy mi a jó nekem, ráadásul nem egyszer felröppent már ez a téma és hihetetlen, hogy emberek, hogy tudnak rá reagálni. Szó szerint a halálom kívánják. Aki nem hiszi az üsse be a keresőbe, hogy "tudatos gyermektelenség", vagy "nem akarok gyereket" az utóbbi időben sok cikk íródott ezzel kapcsolatban és sajnos nem egy ilyen kedves megnyilvánulást találni egy-egy bejegyzés alatt. Azért kíváncsi lennék, hogy szülők hogy reagálnának egy idő után, ha emberek állandóan megkérdőjeleznék a mentális egészségüket és hirtelen halált kívánnának nekik egy olyan döntés miatt ami csak és kizárólag rájuk tartozik. Ez nem kivetítés, hanem tapasztalat.

whynokids.com/advice-tips/breeder-bingo/

- Csodálkozzanak, na puff. De ne próbáljanak meg rábeszélni, vagy lekicsinyelni. Ha kérdeznek és válaszolok, akkor ne söpörjék el azzal, hogy majd meggondolom magam. 28 vagyok, ha ilyen korban a kutya nem kérdezi meg, hogy miért szülnék, akkor az ellenkezője se lepje meg őket. Ha elég érett vagyok, hogy felelősséget vállaljak egy kisemberre, akkor szerintem ez a saját életemmel is menni fog.

-Nem szólom le. Eszembe se jut. Ez egy emberi kapcsolat amiből öröm származik. Jó esetben ezért akarják emberek. Rossz esetben önzésből:legyen aki rám nyitja az ajtót (ha szerethető vagy úgyis rád nyitják, ha nem a gyerekeid se fogják)Annyi, hogy én nem vágyom rá, mert kitöltik az életem a jelenlegi kapcsolataim és nekem ez elég. VISZONT a gyerekbántalmazást nem tűröm. Egy gyerek se kéri, hogy szülessen meg és számtalan gyereket hanyagolnak és bántalmaznak azok akiknek a legjobban kéne szeretni őket. Jó lenne a sulikban egy jobb felvilágosító óra és több őszinteség a szülők részéről. Tisztelet a kivételnek, de olyan dolgokat tudtam meg a terhességről, szülésről és a nevelés árnyoldalairól online, amit soha senkitől nem hallottam és az internetnek köszönhető, hogy hozzá jutottam az infóhoz. Tudom, hogy sok anyuka azért nem mondja, mert fél, hogy megbélyegzik, hogy szar anya, ha nem élvez minden egyes percet(ami egy teljesen abszurd elvárás), de tudatosabb döntéssel talán kevesebb bántalmazott gyerek jönne a világra. Amúgy ugyancsak az internetnek köszönhető, hogy megtudtam, hogy igenis vannak akik megbánták a gyereknevelést. Lásd pl.:

www.secret-confessions.com/hate/hate-being-a-mom

Szüljenek gyereket akik akarnak, hisz rengeteg öröm származik belőle ANNAK AKI AKARJA, de nem nyomjanak másokat és ez a tisztelet legyen kölcsönös és igen túl sokan vállalnak úgy gyereket, hogy ez van, ez az amit csinálsz aztán meg rájönnek, hogy nem is igazán akarták, de sajnos ez egy visszafordíthatatlan dolog és a gyerek látja a kárát.

Matteo79 2016.05.15. 12:05:49

@abc: ezze sajnos pont mellè lottel. Pont forditott a helyzet, rosszabb egy hanyatlo, foguo tarsadalomnak. Nem lesz kinek termelni, nem lesz ki vasaroljon... Stb
süti beállítások módosítása