Mint oly sok szülő én is elgondolkoztam már azon, hogy az agyonjátszott animációs klasszikusok mellet milyen gyöngyszemek vannak, amiket egy kisebb (esetemben 5-7 év körüli) csemetének is megmutatnék szívesen. Szóval jöjjön itt olyan filmek felsorolása, amelyek habár kimaradnak a fősodorból, de még is figyelemre méltó alkotások kicsiknek és nagyoknak is.

Kiki - A boszorkányfutár

kiki_s_delivery_service_movie.jpgAki utálja a japán rajzfilmeket, akkor az most biztos elhúzza a száját, pedig nem kellene. Bátran ajánlom a rajzstílust ellenszenvvel kezelőknek is ezt az ártatlan kedves mese filmet. Habár akik nem ismerik ezt a filmet azoknak sokat nem jelent, de említsük meg, hogy Mijazaki filmstúdiójának egyik remeke. Leginkább lányosnak határoznám meg a történetet, de bármely nem számára emészthető darab. Igazi különlegessége, hogy úgyvezeti a történetet, hogy a filmben nincs "gonosz" szereplő. Ez pedig egy mese esetén egészen különleges dolog. A film Kikiről, egy tinédzser boszorkányról szól, akinek a tradíció szerint 13. évét betöltve egy évig önállóan kell élnie. Kiki egy  kikötővárosban telepedik le, és mivel a klasszikus boszorkányszakmák közül csak a repüléshez ért így futárszolgálatot hoz létre.

Vasóriás (Iron Giant)

the_iron_giant_poster.JPGNa jó a hivatalos magyar címe az, hogy "Szuper haver" valamilyen számomra felfoghatatlan okból, de komolyan mondom, aki ezt kitalálta azt egy hétre láncra kellene verni és folyamatosan Zámbó Árpi dalokat játszani neki napi 24 órában.
Ez egy igazi fiús darab és Brad Bird korai remekműve. Igen azé a Brad Birdé, aki késöbb a Pixárnál a "Hihetetlen családot" és a "L'ecsót" követte el. 
A történet szerint egy óriási fémrobot zuhan a földre, ahol rövid ámokfutásának egy villamos erőmű vett véget. Hogy itt nem érvéget a film az csak annak köszönhető, hogy egy kisfiú megmenti a gigászi gépet, aki az áramsokk hatására elveszíti emlékezetét (törlődik a memóriája). Mit is lehet egy reset-elt harcigéppel kezdeni? Nos a kisfiú a maga módján neveli a házméretű gépet és próbálja bújtatni az amerikai ügynökök és hadsereg elől, ami már csak azért se könnyű, mert nem fér el a házvégi fészerben illetve mivel az 50-es években vagyunk a hidegháború is parásá teszi a nemzet hű szolgálóit. Nos igen van bent valami ami kicsit hajaz az E.T. sztorijára, de ettől még nagyon is egyedi történet és azon kevesek egyike, ami képes lehet arra, hogy férfi emberben is érzelmeket keltsen, legalább is egy fórumban többen így nyilatkoztak a filmről. 
Egyik érdekesség amit megemlítenék az, hogy két jelenet erejéig szót ejt az elmúlásról is egy megölt szarvas kapcsán. Akinek akár tágabb körben volt halál eset az tudja milyen nehéz hogy hogyan tálaljuk ezt a témát egy gyereknek. Nem mondom, hogy ezt a tökéletes jó megoldás, -mert olyan nincs is talán,- de figyelemre méltó.

Totoro - A varázserdő titka

my_neighbor_totoro_tonari_no_totoro_movie_poster.jpgIsmét egy Mijazaki film és abból is egy igazi klasszikus, ami a stúdió számára is meghatározó volt. Ez egy igazi nemtől független film, szóval fiúk és lányok egyformán szerethetik. Az a tapasztalatom, hogy aki ismeretlenül leűl megnézni ezt a filmet és nem áll fel az első 15 perceben (nálunk még erre nem volt példa), azt menthetetlenül elvarázsolja a történet. 
Gyerekszempontból azért érdekes, mert első látásra egyes jelenetek talán ijesztőek lehetnek, de pont az a film egyik értéke, hogy megtanulhatjuk, hogy ami ismeretlen és első látásra félelmetes, az megismerve egy csodálatos dolog lehet. A Kikihez hasonlóan ez esetben is hiányzik a gonosz elem.
A film egy professzor két fiatal lányáról szól, akik egy erdei házba költöznek és kapcsolatba kerülnek az erdő egyik ősi lényével Totoroval. A történet feszültségét az adja, hogy a lányok anyukáját kórházban kezelik, így az elfoglalt apukájuk mellett egy kissé önállósodniuk kell. A lányokat Totoro veszi pártfogásában, aki megmutatja, hogy ő felel a növekvő fákért és az esti szellőkért, ami végig fut a rizsföldeken és megismerhetik Totoro barátait is.

 Az élet könyve (Book of life)

the_book_of_life_2014_film_poster.jpgNa ez egy érdekes darab, amit az átlag magyar szülők talán értetlenkedve fogadnak. Igazi rendhagyó darab Jorge Gutierrez rendezésében. Egy mitikus mesés történet, ami jól mutatja, hogy értékekben gazdagabb, mint egy átlag mese. A mítosz ugyanis a mese elődje, vagy inkább ahogy sok kutató tartja a mese a mítosz árnyéka. Akárhogy is nehézségét az adja, hogy a túlvilági élet a cselekmény egyik fontos szála lesz. Esküszöm nem vagyok halál mániás, de véleményem szerint nálunk (mint sok más helyen) túlzott tabuként kezelik az elmúlást. Illetlen és ízléstelenek tarjuk ha beszélni kell róla, pedig lássuk be nagyon is része az életünknek. Nem azt mondom persze, hogy agyba főbe kell ilyen történeteket nézni, de bizony kell ilyen is és ne legyen kényelmetlen ha ez szóba kerül. Az ősi mítoszokban se példátlan a túlvilágot látott hős, szóval nem ördögtől való dolog ez.
A történet szerint két ráérős ősi istenség, aki a túlvilág két bugyráért felelnek (az "elfeledettek" és a "nem feledettek" földjéért) fogadást kötnek, hogy barátságban lévő három gyerek (két két fiú és egy lány) közül ha felnőnek ki lesz egy pár. Már pedig ahol istenségek halandók életébe ártják magukat onnan már csak egy ugrás az epikus ívű történet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr528056624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása