Előre bocsátom ez nem egy okostelefon szakmai blog, de az elmúlt időben többen fordultak hozzám segítségért, hogy új okostelefon esetén mit érdemes beállítani és feltelepíteni, ezért gondoltam írok egy ilyen összesítést, hátha segít valakinek. Én alapvetően android telefon használó vagyok, de lehetnek olyan részek, ami egy iPhone használónak is hasznos lehet. Mivel nem szak post lesz így igyekszem érthetően, szakmai sallangot kerülve írni.

Gmail

Habár a levelezés nem az elsődleges a fontosságok között, de mivel az első indítás során végigvezetett alapbeállításnál felmerül már az androidos telefonnál az, hogy milyen email címet használunk, ezért elsőnek írok erről.
Időnként hallom androidos felhasználóktól, hogy igazából nem használnak gmail-t, mert az nem tetszik helyette a már vagy évtizede meglévő egyéb szolgáltatónál maradnak. Az hogy van akinek nem szimpatikus a gmail felülete azt megértem, viszont fontos tudni, hogy a gmail fiók nem csak levelező rendszer hanem annál sokkal több. Ezek egy részét nem fogjuk használni, de még így is van bőven olyan szolgáltatás, amit igen, miközben esetleg van akinek fel sem tűnik, hogy ugyanarról a cégről van szó. Számos funkciót és szolgáltatást úgy tudunk a legjobban kihasználni, ha áttérünk a gmail használatára ellenszenvünk ellenére. Megéri és néhányról hamarosan szót is ejtünk majd.

Vírusirtó alkalmazás

Az iPhone felhasználók kedvenc kötekedése, hogy az androidos telefonokat veszélyes számítógépes vírusokra hajlamos készülékeknek állítják be. Valójában két egyszerű szabály betartásával 99,999%-os biztonságban tudhatjuk magunkat. Az első, hogy külső ismeretlen forrásól ne töltsünk le alkalmazásokat (appokat), hanem csak a Google play áruházból. A második pedig az, hogy telepítsünk fel egy megbízható vírusirtót a telefonunkra. Ezek android esetén ingyenesek, szóval tényleg nem kerül semmibe és csak bizonyos opcionális extra szolgáltatások fizetősek, de ezek inkább kényelmi és nem biztonsági tényezők.
Én magam az Avast szoftverét használom. Nem csak, hogy megvédi a telefonomat a vírusoktól, de még van egy-két hasznos ingyenes szolgáltatása. Például engem korábban zargattak telefonos sale marketing ügynökök, akik kivétel nélkül "privát" számról hívnak vagyis nem jelez ki a készülék semmilyen számot. Hosszú évek alatt meglett a tapasztalat, hogy aki elrejti számát az egyenes ember nem lehet, de a telefon alap szoftvere csak konkrét számot tud letiltani. Az Avast viszon erre is képes és még sok minen másra is. Pl celebeknek hasznos lehet az a funkció, hogy csak azokat a számokat fogadja a készülék, amelyek szerepelnek a telefon névjegyzékben. Nos ez nyilván keveseknek hasznos, de a telefonos ügynököket kizáró funkciót másnak is tudom ajánlani (nem az ismeretlen számot zárja ki hanem csak a "nincs számot").

Google play

Nos a Google play alkalmazás webáruház alapban telepítve van androidos telefonokra, szóval ezt nem kell telepíteni, de van néhány beállítás, amit érdemes fontolóra venni. Ha valaki nem ismerné innen lehet alkalmazásokat letölteni ingyen és adott esetben pénzért is. Biztonságos felület és bőven van alkalmazás szóval nincs szükség más forrásra. Egy rövid kitérő erejéig azért ejtsünk szót arról, hogy, habár biztonságos alkalmazásokat töltünk le innen, de ne ész nélkül tegyük. A túl sok és/vagy rosszul beállított alkalmazás végzetesen lelassíthatja készülékünket és működési zavarokat okozhat.
Milyen beállításokat érdemes átnézni? Nos ha elindítjuk az Google play-t akkor a beállításoknál (három vízszintes vonal baloldalon fent) találunk egy olyat, hogy "Alkalmazások automatikus frissítése". Kicsit unortodox javaslat lesz, de kapcsoljuk ki. Igen tényleg azt írtam, hogy az alkalmazások háttér frissítését kapcsoljuk ki. Habár ez ellentmond a józan észnek, de gyakorlati tapasztalat, hogy sok váratlan kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat. Sajnos létező jelenség android esetén, hogy egy kiadott új frissítés az egyik napról a másikra "megöli" az addig jól és hiba nélkül működő alkalmazást. Inkább végezünk időnkét manuális frissítés, DE előtte nézzük meg a vélemény szekciót (görgessünk le), ha ott ilyesmit találunk akkor tartsuk meg inkább a korábbi verziónkat:
playcomment.jpg

Google Photo

A Google photo végtelen és inygenes felhőtárhelyet biztosít a Gmail használó számára videókra és fotókra. Ráadásul ha akarjuk, akkor automatikus végzi a háttérmentést. Ismétlem: végtelen, ingyenes tárhely és háttér mentés! Ennyi! Mai napig nem értem, hogy ez az alkalmazás beállítás miért nem alap a legtöbb embernek. Az, hogy az alkalmazásban nem alap értelmezés az sajnos szintén értem, mert egyesek rendkívül ódzkodnak a "felhő" alapú tárhely alkalmazásától, de ez erősen túl van reagálva. Jöjjön egy igaz történet. Egy ismerősöm lelkesen osztogatott linkeket arról a facebookon, hogy "vigyázat a nagy cégek ellopják az életed". Korábban ajánlottam a Google photo szolgáltatást neki, de mint tudatos polgár leperget róla. Aztán a nyáron nagynehezen összeszedett pénzt a családdal és elutaztak Spanyolországba. Mint oly sokan nem vitt külön fényképező gépet, mert hát a mai mobilok az átlag compact szintjét simán hozza. Aztán negyedig nap ellopták a telefonját. Mint kiderült nem csak a spanyol fotók hanem a hazai nyaralási fotók is rajta voltak. Rémlett neki, hogy mondtam valamit háttérmentésről így felkeresett, hogy mit lehet tenni. Kérdeztem, hogy bekapcsolta e a Google photo szolgáltatást, amit mondtam. Hát nem. Mondtam neki megnyugodhat, megvédte magát  hogy a fotók a felhőbe mentve legyenek, most már "biztonságban" vannak a  telefon tolvajok kezében. Az új készülékénél első volt, hogy bekapcsolta ezt a szolgáltatást.
A beállításoknál tehát nekünk kell az alkalmazásnál megadnunk ezt az opciót. Ajánlott azt a lehetőséget választani, hogy wi-fi hálózaton legyen automatikus mentés. Így habár egy külföldi utazás esetén a szállodában este tölti fel a napi adagot és íg az csak akkor kerül biztonságba, de legalább az adat keretünket se szívja le.

Folyt köv...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr7413048066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása