ada-handicapped-parking-sign-k-2505.gifTudom jó gyenge cím a posztnak, de most jobb nem jutott eszembe. A családunk egy szerencsétlen betegség miatt két évre belekóstolt a mozgássérült lét nehézségeibe. Nem túlzás a "királyi többes", mert bizony egy ilyen esemény lelkileg is és bizony jogilag is kihat a családtagokra. Szerencsére túl vagyunk már ezen és ma már nincs meg a kék igazolvány, de van egy kis tapasztalat, ami talán érdemes a megosztásra. Habár már erről az egész időszakról lehetne egy nagyobb írás szentelni és mégis csak négy érdekességet emelnék ki. Ebből az első kettő az inkább a kívülállóknak szól, a harmadik amolyan gyakori kérdés az érintetteknek, az utolsó meg nem olyan gyakori inkább csak érdekes eset. Jöjjön itt most négy tipikus tévedés a kártyahasználattal kapcsolatban.

 

1, Mozgáskorlátozott = kerekesszékes vagy mankós ember

Nem. Számos más oka lehet, hogy valaki rendelkezik a mozgásában korlátozottak igazolványával. Ilyen például a Down-szindrómás gyermek is, de számtalan más betegség esetén lehet úgy, hogy látszólag nem tűnik valaki mozgássérültnek, de mégis jogos kártya használó.

2, Mozgáskorlátozott helyen parkoló kocsiból kipattanó egészséges ember = csaló

Sokszor talán igen, de az első pontból következik, hogy nem automatikusan az. Több oka is lehet annak, hogy egészséges ember használj a mozgássérült helyet jogosan. Ilyen az maga a mozgássérült személy nem tud vezetni (mert betegsége korlátozza, vagy fiatal) és a kocsi sofőrje jött érte, hogy felvegye a mozgássérült személyt. Ilyenkor nem feltétel, hogy a kártya tulajdonos ott legyen az útpadka mellett, hanem az is elég ha a mondjuk gyógykezelés végeztével érkezik hozzá az alkalmi sofőr az intézményhez (ezért nem adott kocsihoz kötött az igazolvány).
Itt még milliónyi variáció lehet, mint például ha a családban egy gyermek jogosult a használatra így ha az apa elmegy a bevásárolni a családi kocsival akkor nem jogosult a kártya használatra a bolt parkolójában, viszont ha hazaér, akkor már igen hiszen benne van a pakliba, hogy következő alkalommal a jogosult kiskorút szállítják valahova, szóval a lakóhely közelében így már jogosult lesz a korlátozott parkolóhely használat. 
Szóval kétszer is gondoljuk meg, hogy például nekiesünk egy általunk csalónak hitt fiatal nőnek, amikor kiszáll a kocsijából, mert lehet hogy csak éppen megérkezett Down-szindrómás gyermekéhez, aki egy gyerekzsúron van egy közeli lakásban. Egyrészt jogilag nem lesz igaza a felháborodott személynek, másrészt erkölcsileg se nagyon, hogy egy olyan embert támad le, akinek van épp elég nehézség az életében.

3, Mozgáskorlátozott helyen parkolni ingyenes

Eljutottunk egy olyan pontra, ami már az érintettek számára se egyértelmű, amíg elején vannak a témának. A jogszabály csak annyit ír elő, hogy 50 parkolóként kell lennie egy mozgáskorlátozott parkolónak is, de nem többet. Ezek ha az önkormányzat tulajdonában vannak, akkor valóban ingyenesek, de a magán kézben lévő parkolók esetén (ilyen pl.: az áruházi fizetős parkolók), már korántsem az. Ez talán még elég egyértelműnek tűnhet, de a gyakorlat sokszor csalóka így nem árt az óvatosság. Én például úgy jártam, hogy a kezelést végző kórház által megjelölt parkolóházban parkoltam és kifelé menet a fizető kapunál jól kiröhögtek, amikor az igazolványt felmutattam. Kiderült, hogy habár a parkoló ház szerződésben van a kórházzal és a betegek kedvezménnyel használják, de tulajdonosa továbbra is egy magáncég így kórházi parkoló ide vagy oda, de fizetni kell.

4, Saját mozgáskorlátozott parkoló közterületen

Végére hagytam ezt a ("benfenteseknek") érdekes helyzetet. 
Még hosszú évekkel ezelőtt figyeltem fel egy újságcikkre, ahol egy soproni családot büntettek meg, mert úgy parkoltak a mozgáskorlátozott parkolóban, hogy nem volt kirakva az igazolványuk. Utólag nem lehet bemutatni az igazolványt így súlyos pénzeket kellett fizetniük, bármennyire is logikátlan a helyzet. Már ez is külön pontot megérdemelne, hogy a közhiedelemmel ellentétben csak olyan kártya mutatható be utólag, ami ellenőrzéskor nem jól látszódott(de ott volt) és nem olyat ami egyáltalán nem volt ott. Számomra inkább az volt érdekes az esetben, hogy az idős tulaj arra hivatkozott mentségül, hogy az a Ő saját mozgássérült parkolójuk ezért nem értik a büntetés. A cikkben válaszul a hivatal szóvivője elmagyarázta, hogy habár ők igényelték a hely átminősítését, de az nem saját kizárólagos használatra van ott. Most lehet, hogy ezt a posztot olvasó érintet felháborodik, hogy "hát nekem márpedig van saját mozgássérült parkolóm az utcán!", de egész biztosra mondhatom, hogy tévedésben van, mert jogilag egészen biztosan nincs ilyen lehetőség. 
Az egész tévedés arra vezethető vissza, hogy habár a törvény meghatározza, hogy 50 parkolóhelyenként kell 1 mozgáskorlátozott parkoló, de ha ez az adott közösségnél kevésnek tűnik, akkor lehet kérelmezni plusz parkolóhely átminősítését. Ezt az egyik ott lakó mozgássérült személy kérvényezheti és ez a személyes ügyintézési mód, na meg a megfelelő tájékoztatás hiánya esetén azt az érzetet kelti, hogy az a hely kizárólagosan az övé lesz. Ezt még erősítheti az a szituáció, amikor az ügyintézést a családtagok végzik, nekik rendre elmondják a hivatalban, hogy habár ők kérvényezték, de mint közterület az bárki jogosult használhatja majd, de ez a rész információ nem biztos hogy eljut az érintetthez is.
Na nekünk is sikerült belefutni egy ilyen szituációba, ahol őrjöngve támadtak le durva stílusba, hogy mit képzelek én, hogy oda álltam.  Még az elején még azt mondom megértem, mert úgy érezte az illető, hogy a tulajdonát oroztam el, de az már kevésbé érthető, hogy gyakorlatilag az őrjöngő figura teljesen elzárkózott attól, hogy megbeszéljük emberi módon a problémát, mert az bizony az ő tulajdona, minden más állítás egy marhaság. Amikor utána néztem a neten láttam, hogy nem egyedi a szituáció. Egy fórumon a parkoló hely "tulajdonos" panaszolta el, hogy a rendőrök nem teszek semmit, hiába hívja ki őket, a  letámadott személy a vita óta, meg már direkt az Ő "helyükre" áll akkor is ha van máskor hely. Látszott, hogy több hónapos veszekedés után se tudták befogadni, hogy habár ők igényelték a helyet, de nem csak ők használhatják. Tanulságos volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr568715322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.05.14. 19:53:48

"Egyrészt jogilag nem lesz igaza a felháborodott személynek, másrészt erkölcsileg se nagyon, hogy egy olyan embert támad le, akinek van épp elég nehézség az életében"

Tehát ha nehézséged van az életben az feljogosít egy kis szabályszegésre (mert amit írtál így /is/ értelmezhető). Na, ezért rühellem a rokikártyával parkolókat.
(dicsak, én vagyok e az első? :P)

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.05.14. 21:06:59

A KRESZ mit mond erről? Az lényegesebb mint a hiedelmeid.
Biztos, hogy a rokiparkoló azért van, hogy folyamatosan ott parkold az autód? Ha szükséges odagurulsz, és megállsz a ki és beszállás idejére, aztán tipli. Vagy a környék más rokijai lényegtelenek?

GöTi 2016.05.15. 07:14:01

Miskolcon többfelé látok "KRESZ táblán" rendszámmal megjelölt mozgáskorlátozott parkolóhelyet.
Ez helyi megoldás volna csupán az utolsó bekezdésben leírt problémára?
Szvsz jó megoldás.

csuni 2016.05.15. 09:38:02

A Down-osok pár éve nem kaphatnak kártyát, mint megtudtam. J-s besorolástól jár. Kollégám tüdőbeteg feleségétől is elvették. Ha van kártya: ingyen parkolás a fizető övezetben, járdán, ha elférnek mellette, behajthat és megállhat a mindkét irányból behajtani tilosnál, parkolhat a várakozni tilosnál. Nem érvényes például a rakodási területen, vagy ahol kiegészítő tábla jelzi, pl. mentők. A megállni tilosban sem parkolhat. Aki kártya nélkül áll a rokkantparkolóba, 50000 Ft-s büntit kap, aki pedig jogtalanul visszaél vele (mert a parkolóőr jelenti a nótóriust, vagy kamerafelvétel van róla), a közteres lefoglalhatja egy jegyzőkönyvvel kísérve.

Zsuzsi25 2016.05.15. 09:40:17

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: lassan ott tartunk, hogy az egesz orszag rokiparkolonak van felfestve

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.05.15. 13:49:33

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: 2.bek. utolsó mondat. Ha jogilag nincs igaza, akkor erkölcsileg, azon túl mindenki le van szarva

glad az egyetlen 2016.05.28. 05:30:42

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2:
Némileg kiforgattad, amit írtam.
A jog és az erkölcs nem mindig jár párban.

glad az egyetlen 2016.05.28. 05:40:23

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye:
A KRESZ azt mondja, amit írtam. Nem hiedelmeket írtam itt le hanem nagyon is alaposan utána jártam a dolognak, sőt még a Mozgáskorlátozottak Megyei Egyesületéhez is bementem és náluk is tájékozódtam. A "rokiparkoló" az nem ki/beszállásos reptéri parkoló hely, főleg nem azok amelyek a lakó övezetben vannak, mert azoknak pláne az a célja, hogy az ott lakó mozgáskorlátozottak állandó parkolóként használják. De semmilyen mozgássérült parkolónál nincs időkorlát (hacsak nincs kiegészítő kresz tábla). Nem is értem, hogy az ötletet magát honnan vetted, hogy a "rokiparkolók" azok csak ki-be szállásra szolgálnak.

glad az egyetlen 2016.05.28. 05:46:53

@GöTi: Gyanítom a igénylőjének magán akciója. Az egészen biztos, hogy közterületen nem lehetséges jogilag lefoglalni konkrét személynek egy rokkant parkolóhelyet.
Persze azt nem tudhatom, hogy Önkormányzati szinten aztán találtak-e jogi kiskaput. Más területeken volt rá példa, hogy az Önkormányzat hozott egy olyan helyi rendeletet, amivel felül írtak jogszabályokat, de ezek aztán rendre elbuktak ha volt egy állami felülvizsgálat. Persze ha nem él senki panasszal akkor ha szürke zónában is, de lehet egy ilyen helyi "képződmény".

glad az egyetlen 2016.05.28. 05:49:11

@csuni: Köszi az infó frissítést. Bő két éve még járt nekik, de mindenestre van még olyan betegségek, ami nem jár látványos rokkantsággal és mégis kapnak kártyát, de elképzelhető, hogy ezek köre szűkült.
süti beállítások módosítása