4dxtheaterinvietnam.jpgAz egyik mozihálózat a közelmúltban komoly országos fejlesztésbe kezdett és több vidéki moziban megjelentek a 4DX termek. Múlthéten elhatároztuk, hogy a család elvonul egy moziba és kipróbáljuk milyen az új LEGO mozi fokozott élményhatással. Itt az elején meg kell, hogy jegyezem, hogy számomra nem újdonság az ún. 4D mozi hatás, mert a kilencvenes évek végén az USA több szórakoztató parkjában kipróbálható volt 10-20 perces show keretében és tetszett is, csak akkor talán még nem a 4DX néven futott. Azonban az ott kipróbált filmek nem egész estés mozik voltak és kifejezetten a 4D hatáshoz forgatták őket, ezzel szemben itt most ugye a normál mozifilmhez igazítják az effekteket. 
Mint oly sok esetben a nagyszerű technika feltalálása egy dolog, a felhasználás átgondoltsága és kivitelezése, pedig egy másik kihívás. Sajnos azt kell, hogy mondjam ebben az utóbbiban most elbuktak. A probléma ott van, hogy a család és a körülöttünk ülők véleménye alapján túltolták az effekteket. Úgy gondolták talán, hogy ha már 4DX és hamár magas jegy ár akkor adjunk valamit, de túl sok volt a jóból. Amikor például egy repülőgép száguld, akkor fantasztikus érzés a mozgó szék és a szélhatás, azonban azt nem értem, ha pl. a főszereplő ugrál, akkor a szerencsétlen nézőközönséget minek dobálni. Többször voltunk úgy, hogy egy kellemetlen és nem várt effekt sorozatnál már vártuk mikor lesz vége. Mellettem ülő idegen jegyezte meg, hogy az első negyed óra még érdekes volt utána már zavaró. Ha ennyire nem is lennék lesújtó véleménnyel, de az biztos, hogy nem sikerült eltalálni az arányokat és a mértéket az élvezetes élmény kiegészítő és az idegesítő élmény zavarás között. A film végén például fiam meglepődve vette tudomásul, hogy a film alatt senki nem rugdalta a hátunkat hanem az is a mozi élményt kívánta javítani. Hát nem jött össze.  Pedig látszik, hogy az alap elgondolás jó és vannak megfelelő kezdeményezések. Például a film elején átnézve a környezetet örömmel állapítottuk meg, hogy a vizes effektek kikapcsolhatóak a székkarfán, de igazából ez nem működött, pedig jó lett volna. Az se lenne hülyeség, ha a négyes szék egységeknél lenne egy effekt leállító gomb és ha az adott együtt mozgó egységnél azt mindenki benyomja, akkor az effektek annál az egységnél leállnak. Ilyenkor  marad a 3D élmény és a tömeg effektek. Amikor mi néztük úgy tapasztaltuk ezzel a lehetőséggel többen élnének.
Szóval az élmény nem volt pozitív és ezek után pláne bosszantó, hogy ezért az élményrontásért majdnem kétszeres jegyárat kellett fizetünk. Az ötlet nem rossz, csak az effektet és az árat is csökkenteni kellene és némi beavatkozási lehetőséget adni a mozinézőnek. Ez utóbbi már csak azért se mindegy, mert ha valaki rosszul lesz, akkor igen csak körülményes menekülnie. Mindenesetre az üzemeltetőnek azt tudom tanácsolni, hogy kérdezze meg egy-egy film nézés után az embereket és hasznosítsák a tapasztalatokat. 

Fotó: wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr8212280941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása