mobilehots.pngViszonylag kevés szó esik a magyar leírásokban a mobil vagy hordozható wi-fi hotspotokról. Habár a mobil internet használatát  mindenki igyekszik kerülni a magas árak miatt, időként azért nélkülözhetetlen. Én magam részéről, minden mozdítható netezésre alkalmas eszközben alapértelmezésnek tekinteném a mobil netezéshez való SIM foglalatot, mégis a gyártók inkább csak okos telefonoknál járnak el így. Nem is értem, hogy a táblagépek zöménél miért nem olyan alap, mint a gps vagy a kamera. Ezzel el is értünk a fő problémához, mert a táblagép ugye egyre népszerűbb, de mobil netezésre alkalmas SIM foglalat csak nagyon kevésben található. Mit lehet ilyenkor tenni ha nekünk még is kellene a 3G hatalma? Nos a megoldás egy mobil internettel működő zseb Wi-Fi hotspot lehet. Az összes nagy szolgáltató kínálatában találunk ilyet. Ha előfizetéssel együtt vesszük, akkor a telefonokhoz hasonlóan olcsón kapjuk az eszközt, de ha alkalmi társnak szánjuk feltöltő kártyával, akkor bizony 15-20 ezerbe is kerülhet. Persze ha valaki otthonosan mozog a külföldi netes vásárlásokban akkor hamar találhat olcsóbb és (szerintem jobb) alternatívát is.
Mivel én már rendelkeztem mobil internetes USB modemmel így a költség takarékos és praktikus kínai HAME MPR A1 választottam. Ezen az eszközön keresztül mutatnám be, hogyan is működik egy ilyen eszköz.

hame MPR-A1.jpgPostaköltséggel együtt alig 4 ezer forintért egy 3 az 1-ben Wi-Fi router tulajdonosa lettem. Az eszköz alig nagyobb egy klasszikus régi vágású pendrive-nál. Azon kívül, hogy meglévő mobil internet modemünket csatlakoztathatjuk hozzá USB-n keresztül, akár használhatjuk hálózati kábelre kötve hagyományos Wi-Fi routerként, de egy ötletes húzásként még USB-s  töltő is lehet ha pl. lemerül a mobilunk. Persze ez utóbbi funkciót csak vész esetén van értelme használni, de akkor nagyon jól jöhet még.
Hogyan működik?
Nos ahogy korábban írtam, e praktikus eszköz használata feltételezi, hogy valamilyen okból (pl laptop használat véget) már rendelkezünk egy USB csatlakozós mobil internet modemmel és hozzávaló aktív SIM kártyával. Lényegében ez olcsóságának kulcsa is egyben. A "HAME A1" egy egyszerű jószág, de sokat tud. Egyrészt van rajta egy normál USB csatlakozó, ami a mobil modem csatlakozó és ezen keresztül tölthet egy másik eszközt. A másik felén egy hálózati csatlakozó található ha vezetékes eszközként szeretnénk használni. Van egy mikró USB csatlakozó is, ami az eszköz feltöltésére szolgál. Azért nagyszerű, hogy nem a fő USB csatlakozót használja, mert így ha úgy adódik akkor netezés közben is tölthető tölthető marad.
hame1.jpgA készüléken egy két állású csúszó kapcsoló található, ami első állásban töltő üzemmód (más eszközé), illetve második állásban Wi-Fi router. Van még egy reset és egy teszt gomb is. Ez utóbbit benyomva a töltöttséget ellenőrizhetjük, amely állapotát négy led mutatja.
Beüzemeléshez annyi a dolgunk csak, hogy összedugjuk a USB modemmel, majd a router üzemmódba kapcsoljuk. Kell némi idő amíg üzembe áll, ekkor a készülékhez megadott IP címet bepötyögve egy böngészőn keresztül tudjuk elvégezni a készülék beállításait, akár egy táblagépen. Lényegében ugyanúgy akár egy hagyományos router esetén. Itt a 3G beállítások alatt megadhatjuk a készülék PIN kódját, majd ezután üzemképes az eszköz. Ma minden rendben akkor a készülék tetején folyamatos világító kék lámpa jelzi az adatkapcsolatot. Most már csak a táblagéppel (vagy egyéb eszközzel) kell a szokásos módon összekapcsolni és innentől kezdve pofon egyszerű a használata. A készülék automatikusan kapcsolódik a vele "összeházasított" USB modemmel és persze a hozzá rendelt eszközök is.

Persze azért nem olyan biztos a könnyű beüzemelés. A készülék megvásárláskor volt egy lista melyik eszközökkel működik együtt probléma mentesen. Nos nekem volt egy T-mobilos és Vodafone-os is, ami elvben megfelelő, de első körben, csak a Vodafone-ost sikerült beüzemelni. Valószínűleg manuálisan beüzemelhető lett volna, de aztán maradt a Vodafone.
Szóval némi kockázata van a külföldi rendelésnek, de ha bejön, akkor kiváló eszközt kapunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr855280222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Albu 2015.10.07. 15:28:06

Az optimális felsőfokú melléknév, hogy sikerült ezt még fokozni?

glad az egyetlen 2015.10.07. 18:47:51

@Albu:

Röviden: Ha azon az elven logikázunk, amit gondolsz, akkor sem igaz az okfejtés, mert jövevény szavak esetén nem importálunk idegen nyelvtani szabályokat így tehát az optimális az NEM felsőfokú melléknév.
De valójában nem is latinból kölcsönöztük:
"...Még csak az sem igaz, hogy az optimális szó az átadó nyelvben, ahonnan a magyar kölcsönözte, felsőfokú melléknév lenne. Mert bár maga az optimus valóban felsőfokú melléknév volt, a latin nyelv életében nem létezett olyan latin szó, hogy optimalis. Az optimális valószínűleg a franciából került a magyarba (feltehetően német közvetítéssel)..."

Kicsit bővebben a nyitócikk:
legoptimalisabb.blog.hu/2011/09/20/legoptimalisabb_ez_kis_magyarazatra_szorul

És még bővebben egy nyelvész cikk:
www.nyest.hu/hirek/megint-arrol-hogy-mi-a-legoptimalisabb
süti beállítások módosítása