ios-vs-android1.pngMobil operációs rendszerek háborúja? Nem véletlen a kérdőjel. Mostanában egyre több híradás szól arról, hogy csatatérré válhat a mobil operációs rendszer piaca. Készül az Ubuntu, fejleszt a Firefox na meg itt a Windows, ami egyes szakoldalak már végső csapásnak tekintenek a IOS és Android kettőse által uralt piacra.
Véleményem és eddigi tapasztalataim szerint viszont ez egy olyan harc lesz ami már hamvában elbukott, ha egyáltalán az ilyet harcnak lehet-e hívni. Arról is szólnak a  híradások, hogy több piaci szereplő is szeretné ha bővülne szereplőkkel a piac. Hát nem tudom, de egy biztos a mobil alkalmazás fejlesztők nagyon nem szeretnék ezt és ez rengeteget számít.

Miért olyan elvetélt az ötlet a piac bővülésére a közeljövőben?
Kezdjük a alkalmazás fejlesztői oldalról. Egy évtizede a felhasználók 99,99%-nak tökmindegy volt, milyen op rendszer fut a mobilján. Telefonált és többnyire a saját cége alkalmazásait használta, aminek a választék száma két szám jegyű volt. A játékok többsége Java alapú, amit minden lényeges rendszer futtatott. Ma viszont egy okos telefon ha a szoftvert nézzük annyit ér, amennyi az alkalmazásai. Ebben jelenleg toronymagasan az Apple vezet, mert hatalmas idő előnye van. Ezután pedig jön az Android a meghatározó méretű piaca lévén. A mobil fejlesztők igazából marhára nem örülnek a több eltérő rendszernek. A legtöbbjük 2-4 rendszerre fejleszt aztán annyi. Sehova nem hiányzik plusz rendszerek, amik kezdetben piacilag nullán vannak. Enélkül viszont nagyon nem lesz vonzó az adott rendszer választani.
Fejlesztő cég hátterét nézve se rózsás a konkurensek helyzete. Nem elég egy rakás lelkes programozó, amivel a Linux és a Firefox minden bizonnyal rendelkezik. Számos támogató szolgáltatásra van szükség. Az ipari méretű szerverek fenntartása nagyon sok pénz. A csatlakozó ágazatok, mint a könyv, zene és film ipar se nagyon akar a néhány nagyon felül szerződni az "apró néppel". A Google csatlakozó ingyenes szolgáltatás hátterét pedig nagyon nehéz überelni, amibe az Apple foga is beletört, amikor saját térképet próbált gyártani.

Egyedül a Windows látszik esélyesnek, mert komoly háttérrel rendelkezik. Azonban ez nem ilyen egyszerű. Bizony a 90-es évek végén egy kisértetiesen hasonló harc zajlott le, ami a "nagy böngésző háború" néven vonult be a technika történelembe. Akkor a Windows felhasználva erőfölényét a böngésző piac átvételére készült, amire volt is esélye, mivel több mint a piac 90% uralta az OP rendszerek területén. Az eredményt tudjuk. Több erőlködés és piszkos módszerek után a béna szoftverrel, csak a piac 60% sikerült megszerezni. Mondhatnánk ez se rossz, de valójába most még ennyit se remélhetnek. A böngészők esetében túl sok extra szolgáltatás nem volt böngésző és böngésző között, most viszont a mobil op rendszerek esetén nagyon is. Ráadásul elkéstek a lépéssel, fájdalmasan nagyon. Ezt tetézi a sokat kritizált szoftver minőség. Tetszik nem tetszik a MS az XP óta gyakorlatilag nem tudok kirukkolni a piacon átfogó sikerű op rendszerrel. Erre pedig már végkép nincs idejük, mert a Win 8 hibái miatt a korábban még lelkes hardver gyártók is elkezdtek kihátrálni. Ráadásul a MS még nekiállt vitázni és ócsárolni a jövőbeli (volt) partnereit. Egyetlen reménye, hogy ha valaki készüléket választ és nem szolgáltatást. Itt a Nokiától remélhet valamit, akivel szövetkezett, de a Nokia helyzete, amúgy is bizonytalan. Most okosan az olcsó készülékere mennek rá, de az azt jelenti az MS számára hogy az "asztali PC" Winhez hasonlóan nem fog 100 dolcsit kaszálni készülékenként, de még 50 vagy 20-at se nagyon.

Na ellehet gondolkodni azon, hogy ha egy nagy tőke háttérrel  rendelkező cég ilyen problémákkal küzd, akkor mi lesz az "aprókkal". Hát egy 5 év múlva meglátjuk mennyire lett igazam. 

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr385149376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C4rt3r 2013.03.20. 15:15:41

Ez milyen nyelven íródott? Mintha magyarul lennének a szavak, de legtöbbször nem áll össze értelmes magyar mondatokká!

2013.03.20. 16:13:52

@C4rt3r: szerintem magyarul se lenne sok értelme. A posztolónak ajánlom, hogy vagy magyar forrásból merítsen, vagy tanuljon meg angolul, de a google fordítót hanyagolja.

toroloco 2013.03.20. 17:45:43

"Készül a Linux alapú, fejleszt a Firefox" itt áljunk meg egy kicsit.
A készöl a linux alapu az feltehetőleg a z UBUNTU próbálkozása lenne. Gondolom.
Meg a Firefox os mert hogy az linux alapu. Esetleg az Android készül mert hogy az linux alapu. Vagy az már elkészölt?

"Kezdjük a alkalmazás fejlesztői oldalról"

Vajon mennyi lehet az esély a jelenleg legelterjedtebb linux alapu mobil os-re megírt alkalmazások 100ezreinek portolása egyébb linux alapu os-ekre?
Ezt azért célszerü lenne körbejárni a iránymeghatározás nélküli kölönös kifejtés témája.Től. Val? Nak?

Én kérek elnézést magamtól mások nevében is.

odamondó 2013.03.20. 17:57:40

Xp óta nem volt jó OS a Microsoft-tól? Akkor a Windows 7 az mi? Ez az xp volt a legjobb nosztalgiát már el kéne felejteni a fél éves újratelepítési ciklusával stb. Jó volt, de a 7 fényévekre van tőle.

A többihez: Linux alapú? Gondolom most a tizenre gondolsz. (nem mintha más nem lenne Linux alapú) olyat pedig egy szaklapban se olvastam ahol a windows 8 csapását vizionálják az iosre meg androidra. Max a fanatikus rajongók kommentelgetnek ilyet ami inkább csak a vágyálmaikat tükrözi.

Az igazság az, hogy olyan lesz valószínűleg ez az egész mint a windows. Az android szépen benyeli a mobiltelefon rendszerek piacát.

Ez csak annyiban érdekes, hogy percek kérdése és a mobiltelefon lesz az ember PCje is így előfordulhat, hogy a windows hegemóniája nem egy eddig várt desktop OS által lesz megdöntve.

glad az egyetlen 2013.03.20. 18:58:10

Ezer bocs a fogalmazási hibákért. Éjjel tört rám az írhatnék és fene gondolta, hogy mostanában bárki is elolvassa. :)

womBATMAN 2013.03.20. 22:21:50

Az egyetlen dolog, amit mindenki figyelmenkívül hagy: A windóz mobil os gyakorlatilag egy külön fejlesztett inkonzisztens szoftverkörnyezet. Az alma éppenhogy csak karcolgatja az egységes futtatási környezetet. Ami szoftverfejlesztői szempontból ütős lehet, az az ubuntu, egyrészt az egységsugarú júzerek jellemzően az osx-en és a windózon kívül csak ubuntut használnak, mert az nekik lett tervezve, a mobilos ubuntu azért lesz ütős, mert simán csak újra kell forgatni arm-ra a már meglévő nem kevés szoftvert. Nem lesz semmi buktató a pc-s szoftverek mobilra való átültetésében.

glad az egyetlen 2013.03.20. 22:47:16

Hááát a simán újra forgalmazás azért nem lesz olyan "sima" ha valaki PC szoftvert akar mobil eszközre rakni. A wiki írja le ezt a buktatót jól: "...elsődleges kezelési felülete a kijelzőként is funkcionáló érintőképernyője, ami a billentyűzettel és egérrel rendelkező számítógépekhez képest eltérő felhasználási, fejlesztési és vezérlési (programozási) filozófiát követel..."

Persze egy 10"+ eszköz esetén már a PC-s verzió is kezd használható lenni, de 3-4" körül jobb a mobil butított. Annyiból persze jó lenne a PC átfordítás, hogy sok embert (sokszor engem is) idegesít egyes alkalmazások túlbutítása. Végül is a Linux használóira amúgy is jellemző a korlátok kerülése, de ugyanakkor ez egy rétegkört jellemez, nem pedig tömegeket.

glad az egyetlen 2013.03.20. 23:05:19

Válaszolva még két korábbi megjegyzésre:
@shitgun: Ne cinkel, nem (web)fordítás. Magamtól is tudok így írni. :-)

@Kult: Talán nem fogalmaztam elég árnyalta így finomítottam is a szövegen. Széles körben a piac meghatározó op rendszere nem volt az XP óta. Anno nyűglődtek is rajta, hogy a cégek egy jó része nem akar váltani. Az eladási adatok amúgy nem voltak rosszak, sőt megjelenéskor siker termék volt, de magyar adatok szerint megjelenés után egy év alatt közel 20%-ért el a váltók száma, amíg win használók közel 80% megmaradt a XP mellett (akkor).

C4rt3r 2013.03.21. 09:26:54

@glad az egyetlen: "Magamtól is tudok így írni." - Oh, de irony. És éjjel egyszercsak elfelejtesz írni? Meg beszélni?

glad az egyetlen 2013.03.21. 14:15:58

@C4rt3r: Beszélni nem csak írni, bár igazából nem napszak specifikus. Diszlexiás vagyok és ha fáradok rosszabbul megy az írás. Ennyi.
süti beállítások módosítása