Az e-papír technológia közel 35 éves múltra tekint vissza és az elmúlt évtized volt a legtermékenyebb fejlesztési időszak.
Igazi sikerét mégis csak a néhány éve egyre jobban elterjedt e-könyv olvasók hozták meg. Habár nem az Amazon webes könyváruház volt az első aki előrukkolt az e-könyv olvasókkal, de mára meghatározó motorja lett a cég ennek a piacágnak.
Már jó ideje figyelem ezt a szektort és mostanra egy régi jóslatom igazolódott be, amikor az Amazon előrukkolt első táblagépével a Fire-el.

Azt kell, hogy mondjam, hogy a hagyományos szürkeárnyalatos kijelzővel működő e-könyv olvasók habár nagyszerűek és praktikusak, de úgy mondhatnánk rosszkor és rossz helyen jelentek meg.
Annak ellenére, hogy a hagyományos egyszerű könyvnek jól megfelel a mostani technológia, a mai világban mégis csak luxus, hogy egy média eszköz csak egy fő funkciót töltsön be megfelelően. Persze az olvasók egy része képes volt már böngészésre és képek szürkeárnyalatos megjelenítésre, de azok a fránya színek mégis csak hiányoznak. Lássuk be a könyvpiac egy nem elhanyagolható szegmense is színes és akkor még az e-magazinokat nem is említettük.
Amióta megjelent az Ipad azóta folyamatosan ott lebegett a kérdés: "Ipad vagy e-könyv olvasó?"
Persze elvakult könyvolvasó fanok elzárkóznak az összehasonlítástól, mondván a két megjelenítő technológia markánsan eltér egymástól, de ne feledjük, nem mindig a legjobb technikai megoldás szolgálja ki a piacot. Számtalan más hatás is közre játszik melyik megoldás lesz a sikeres, mint például a gazdasági és pszichológiai tényezők.
Ha látni akarjuk, hogy mennyire élő probléma a Ipad és e-könyv olvasó közötti őrlődés, akkor keresünk rá a Google-ban a "ebook reader vs Ipad" kifejezésre és töménytelen ilyen fórumot és cikket találunk pedig ez még csak egy keresési kombináció volt.

Szóval számomra egyértelmű volt már egy ideje, ha az Amazon okos, akkor megveti lábát a táblagép piacon is, úgy, hogy kijön egy e-könyv olvasó barát verzióval.
Eddig igazából két fő érv volt, ami az Ipad ellen szólt a sok kedvező ok mellett: az ára és a könnyen tükröződő kijelző felület, ami a tartós olvasásnál zavaró lehetett. A Kindle Fire gyakorlatilag már elsőre elébe ment ezen problémáknak, beelőzve az Apple termékét a e-könyv olvasás területén.
Kérdés az, hogy ezután lesz-e helye az egyszerű mono kijelzős olvasóknak? Egyenlőre az Amazon se kívánja leépíteni idő előtt ezeket a típusokat, sőt ezen a területen is újított, mert hát a könyv olvasók használóinak is kell az előrelépés.
Én mégis most újabb jóslatot teszek: az egyszerű e-könyv olvasók lassan kikopnak a piacról. Az Amazon megtette az elkerülhetetlen lépést, hogy megvédje piacát az Apple táblagépétől, de ezzel meg is ásta a hagyományos olvasók sírját, amit őszintén szólva nem is sajnálom.

Mindenesetre a mono könyvolvasók esetleges kihalása nem jelenti egyben az e-papír technológia végét. Egyelőre nincs kilátás hogy megjelenik a színes e-papír alapú könyv olvasók, mert az még túl drága, de valójában a merev könyvolvasók csak kitérők voltak ennek a  technológia életútján. Eleve a hajlékony megjelenítő felület volt a cél anno és szerintem ez is marad a jövő.
Ha megfizethető lesz az ára, akkor nagyobb forradalom lesz a média iparágban, mint amit a táblagépek jelentenek napjainkban.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr43264113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.09.29. 04:30:51

Nem értek egyet. Az eInk alapú olvasóknak momentán három nagyon komoly előnye van a tabletekhez képest - sima olvasását feltételezve:
Feleannyiba kerülnek (100+ USD vs 200+ USD), nagyságrendekkel többet bírnak egy feltöltéssel, és nem lehet egy lapon említeni, mennyire sokkal kényelmesebb olvasni őket.

Nézzzük másképpen: most 279 dolcsiból kihozok egy Kindle+Kindle Fire párost. Mennyi a B&N (rootolandó) tabletje? 250 dollár? Egy "kis" iPad? 500? Egy iPod touch negyedakkora kijelzővel? 229? Miről beszélünk?

glad az egyetlen 2011.09.29. 04:49:36

Az a baj, hogy habár ezek előnyök, amit említesz, de nem "komoly előny".

A másik probléma, pont amit a cikkben említettem, hogy az ember többet vár mint a "sima olvasás", ma már egy médiaeszköz esetén. Lásd egy mobiltelefont is használunk netezésre, képnézegetésre és készítésre, videózásra.
Fontos az is, hogy színes kiadványok (magazinok, tankönyvek) is élvezhetőek legyenek.

Hamarosan az e-könyv olvasás csak egy funkció lesz a táblagépeknél és nem külön eszköz...szerintem. :)

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.09.29. 07:53:01

A karóra is megvan meg :)

Pedig az embereknel manapsag altalaban tobb ketyere van, ami mutatni tudja az időt.

glad az egyetlen 2011.09.29. 08:38:41

@ribizlifozelek:
A karóra már vagy 5 éve a fiókban van, ébresztő óra meg még régebb óta kiselejtezve.
Mobil mellett felesleges. :)

Sadist 2011.09.29. 09:05:18

@ribizlifozelek: A karórát ma már nem a funkciója miatt hordják, hanem ruházati kiegészítőként és/vagy státuszszimbólumként. James Bond is hülyén nézne ki, ha az elegáns öltöny ujja alól nem villanna elő az Omega.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.09.29. 09:48:23

@glad az egyetlen: Preferenciák :-D Én meztelennek érzem magam a Kindle nélkül (és persze van még pár dolog az EDC készletben.) Nem zavar, hogy "csak" olvasni jó.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.30. 11:42:17

@Dworkyll: Szia! Én nem Mac fun-ként használok egy iPad-et. Szóval nem vagyok elfogulatlan. Évi tucatnyi könyvet olvasok, szóval az irányba meg elfogult vagyok.

"Feleannyiba kerülnek (100+ USD vs 200+ USD)"

Ez nagyon gyorsan változik. A HP most szórta ki a 100$-os cuccait.

"nagyságrendekkel többet bírnak egy feltöltéssel"

Ok. Kibír 100 órát. Ez akkor igaz érv, ha sátrazni mész a sivatagba, vagy betemet a rád omló ház. Különben a munkahelyen és/vagy otthon feltöltöd. Nekem a 10 órás is bőven elég. Pár naponta kell csak tölteni.

"és nem lehet egy lapon említeni, mennyire sokkal kényelmesebb olvasni őket."

Hááát... Szerintem nem. Bár az iPad tényleg csillog. Főleg ha erős a nap, de sokat lehet finomítani ezt is egy polár szűrős napszemüveggel.

(Az én tapasztalataim:
qltura.blog.hu/2011/05/18/hajtek_pdf_olvasasa_ibook_ban_ipad_en
qltura.blog.hu/2011/06/01/hajtek_epub_olvasasa_ibook_ban_ipad_en
qltura.blog.hu/2011/07/01/hajtek_epub_olvasasa_ibook_ban_ipad_en_2
)

egyolvasó 2011.11.12. 13:51:21

Én szeretek "csak" olvasni, és az órámat is a karomon keresem. Lehet, hogy korszerűtlen vagyok?

glad az egyetlen 2011.11.12. 23:12:38

@egyolvasó:

Az attól függ.
Ébresztő óra külön van? Ha útközben kell számológép, akkor előveszel egy külön zsebgépet? Ha naptár kell akkor van külön zseb naptárad és nem a mobilodon nézed meg?
Ha a válaszod igen, akkor valóban kicsit régimódi, amolyan "old school" személy vagy, de nincs azzal baj, meg van a maga stílusa neki.

Ha a válaszod legalább két kérdésre "nem", akkor meg egy kicsit még szokatlan az aktuális új és ez nyakasság, ami x év múlva már nem így lesz.

egyolvasó 2011.11.13. 11:17:33

Én konkrétan a könyvolvasásra és a karórára gondoltam. Ha irodalmat akarok olvasni, akkor újabban egy „bőrkötésű” e-inkes könyvolvasót veszek elő, mert ez a kütyü áll legközelebb a valódi könyvhöz. Ha pedig az időre vagyok kíváncsi, az meg mindig kéznél van Nem azért mert James B.-nek is van, hanem mert ez a legpraktikusabb. A mobilt ugyanis elő kell venni valahonnan, a zsebóráról is ezért szoktunk le még az első vh. környékén. Egyszerűen kényelmesebb és az eddigi példák alapján minőségibb, ha egy profi céleszköz azonnal rendelkezésre áll, mint hogy az információ bootolások, akkutöltögetések és menüpontok során jusson el hozzánk.
Tudom, hogy az informatikai világ nagyvezírjei a multifunkcionális eszközök világát vizionálják, nyilván saját piaci érdekeik szerint, de csak a közismert svájci bicska – sebész szike példát lehet erre felhozni. Az utóbbi csak egy dolgot tud, de azt jól.

glad az egyetlen 2011.11.13. 14:16:07

@egyolvasó:

Értettem én mire gondolsz.
Azért kíváncsi voltam a válaszra, mert ez egy olyan rokon terület ahol pl a tipikus mobilt telefon ébresztőórát használót a használat kezdetét megkérdeztük volna hogy 3 éve gondolta volna-e, akkor az "elképzelhetetlen" lett volna a válasz.

Na ez az új terület is ilyesmi (mint mindig). Ahogy vannak olyanok, aki nem használnak mobilt, úgy mindig is lesznek olyanok, akik megmaradnak bizonyos technológiai lépcsőfokon, de a többség nem így van és idővel felismeri egy olyan dolog ésszerű praktikusságát, amit korábban protestált.

egyolvasó 2011.11.13. 16:19:36

Mobiltelefont 13 éve használok, az ébresztő funkciója nagyszerű, ha nem otthon vagyok, és nem tudom bekapcsolni az ébresztőórámat. Számítógépet a Commodore 16 megjelenése óta. Megéltem az Amiga „halálát” amiről azt hittem, hogy a jövő, és amióta sajnos meghalt a Mester, szkeptikus vagyok az i kezdetű eszközök jövőjével kapcsolatban is. Jó érzés volt kicsomagolni a Designed by Apple in California Ipod-omat, de lehet hogy a felhasználók többsége nem akar osztozni az élményben és a tartalomhoz való legegyszerűbb megközelítést (könyvet könyvolvasón) fogja választani. Meglátjuk:)

glad az egyetlen 2011.11.13. 18:09:41

@egyolvasó:

Na igen sok jót én se jósolok az Apple-nak S.J. nélkül. Írtam erről is: legoptimalisabb.blog.hu/2011/10/08/steve_jobs_nehez_oroksege

Egy kis szkepticizmus amúgy nem árt és nem szabad mindet bekajálni, amit a piac kiokád, de ez most nekem logikusnak tűnik.
Azonban valóban majd dönt a piac/nép, majd valóban meglátjuk.

nagylaszlo971 2021.02.18. 08:45:41

Gyerekek, ez a jóslat nem jött be, tegnap vettem egy Kindle 4-et ;-)))
süti beállítások módosítása