Igazából két másik blog közelmúltban publikált cikke ihlette, hogy megint az e-könyv témáról írjak. Tetszik vagy nem tetszik, de kezd kialakulni és sok helyen elkülönülni az e-könyvet vagy éppen  a hagyományos könyvet preferálók tábora.
Nem rég  bigyóblog hozzászólásaiban került kisebb vitára sor, ahol megütköztek a vélemények.
Én magam ez ügyben az középre helyezem magam. Egyrészt szeretem a hagyományos könyveket, ha az megfelelő minőségű és feltételezhetően sokszor forgatom majd. Másrészt támogatom az e-könyveket is, főleg ha mobilitás a lényeg (utazáshoz) vagy pedig olyan könyvet próbálok ki, amit vagy csak egyszer fogok olvasni, esetleg talán 50 oldal elolvasása után abba is hagyom, mert nem fog tetszeni. Én remélem és hiszek benne, hogy a hagyományos könyv élni fog sokáig, de jó esetben ez a piaci átalakulás egy minőségi tisztulási folyamathoz vezet majd. A tartami minőségnek mindegy, hogy a könyv nyomtatva van, vagy padig az e-papírnak az e-ink felületén olvasom. Szóval ha már fizetek egy nyomtatott könyvért szeretnék azért minőséget kapni, (még ha ez többlet költség is jelent).
Ha a könyvpiac is hasonlóan jár majd mint a digitális-analóg fényképezőgépek rövid és meglepő eredménnyel végződött harca, akkor a minőség lesz talán az egyetlen kiút számukra. 
Számos 80-as években nyomtatott könyvem van, amely cudar állapotban került mára és újra köttetést igényelt a gyenge minőségű kivitelezés miatt. Legutoljára a Trónok harcának megvételétől táncoltam vissza, mert az újra nyomás kivitelezése számomra elfogadhatatlan. Eleve nem értem miért lett miniatűr betűkkel kis alapúra nyomtatva egy ekkora könyv, ami így aztán aránytalan és kényelmetlen vastagságú is lett. Nyilván ezt kényelmes vonaton olvasni így (azonban arra már ott az e-könyvolvasó), de ha valaki még is otthon szeretné használni akkor már idegesítő így ebben a formában. Majd meglesz inkább e-könyvben, amíg megint ki nem adják kemény táblás normális méretben.

Már ezen gondolat futtatáskor óhatatlanul felmerül hogyha átrendeződik a piac az e-könyvek javára, akkor mi lesz a könyvkiadókkal? Elméletileg lehetséges lenne, hogy a szerző és az on-line e-könyv áruházak között (sőt ez utóbbi se kötelező) közvetlen kapcsolat legyen a kiadók kihagyásával.
Vajon megtalálják a helyüket a könyvkiadók az új világrendben majd?

Ezt a kérdést árnyalja Pete Townshend, a The Who gitárosának félrement nyavalygása.
Habár kritikája arról árulkodik, hogy nagyon nincs képben az új piaci szereplők feladatkörével, de felvett egy igényt, ami talán mentőöv lesz a kiadóknak. Pete Townshend panaszának lényege ugyanis, hogy ki istápolja egyengeti a gyámoltalan művész embert ha nincs kiadó? 
Ha valaki látta a Felhangolva c. filmet, - ami mint vígjáték némileg túlzás -, de azért mindenképp megmutatja micsoda meló hízelegni az énekeseknek, droggal, alkohollal ellátni  és az életét megszervezni nekik, hogy aztán minél több pénz kipasszírozható legyen belőle. Mocskos munka, de mocskos milliókért valakinek ezt is meg kell csinálni.
Ha az író világ nem is ennyire züllőt, de tény, hogy az író (jobb esetben) művész ember és nem termékmenedzser.
Megírni egy jó könyvet komoly dolog, de publikus értéke már azon múlik, hogy kerül be a könyv piac körforgásába. Nyilván sansza van egy e-könyvnek is, hogy mint egy népszerű youtube videó ugrásszerűen szinte önmagát terjeszti, de erre nem mernék rábízni biztosra egy jó könyv sorsát.
Szóval kell hogy legyen valaki, aki fogja a művész kezét és egyengesse az úját. E-könyv esetén kevesebb kockázat nekik is. Kiadni egy rossz könyvet nyomtatásban anyagi kudarc, ez e-könyv esetén maximum a marketing költség bukta. Ha lett volna már bejáratott e-könyv piac, amikor J.K.Rowling  lejárta  a lábát kiadót keresve, akkor talán, már az első kiadó megcsinálhatta volna szerencséjét és az asztal se szorulna cserére az igazgató irodájába, aki azóta is oda vereget a fejét, hogy mekkora hülye volt.

Még egy dologról szót kell ejteni a témában: Mi lesz a szerzői joggal?
Úgy jár a e-könyv mint a zene a fájlmegosztókkal?

Nos ezt szerintem a kiadókon múlik majd. Most hazánkban még félnek a kiadók az e-könyv piactól, rettegnek az ismeretlentől és ez baj. Árral szemben úsznak és minél tovább erőlködnek annál nagyobbat buknak majd.
Ha tanulnak a zene ipar hibájából, akkor elébe mennek a dolgoknak. Elkerülhetetlen lesz az on-line e-könyv áruházak megjelenése, csak az a kérdés, hogy ezt kiadókkal vagy kiadók közreműködése nélkül történik majd meg. A másik, hogy képesek lesznek-e realisták lenni vagy győz az ostoba kapzsiság.
Ha egy e-könyvet megpróbálnak 1000Ft-ért árulni akkor a fájlmegosztók lesznek a terjesztők, ha viszont az ember a kedvenceit 200-300Ft-ért kapja meg, akkor igenis a többség szerintem becsületesen fizetni fog majd.
Ami az iTunesnak sikerült az az e-könyvnek is működő modell lehet.


A jövőben az új rendszerben még a kezdő kortársírók is több esélyt kaphatnak, szóval jó oldalai is lesznek ezen változásoknak.
Majd meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr583351875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása