Már régebb óta megakartam írni ezt a cikket, de visszatartott az a  tény, hogy viszonylag ritkán van időm írni és így bosszantó ha írásom elavul akár félév alatt. A LED izzók nagy lépés a világítástechnikában, jóval nagyobbak, mint az energia takarékos kompakt fénycsövek/lámpák voltak. Azonban mivel a technológia a tömegfelhasználás területén éppen fejlődő szakaszban volt így a róla írt infók rövid alatt elavultak, illetve közbejátszott az is, hogy a közelmúltig nem voltak képesek 1:1-ben kiváltani az addig használt rendszereket. Én a kezdetek óta figyelemmel követem a  LED technológiát és rendre kipróbáltam egy-egy újdonságot és mostanra azt hiszem kijelenthetjük, hogy nem csak kiváltja a LED az elődöket, de meg is haladja azokat. A LED nemcsak, hogy hosszabb élettartamnak örvend, mint az energia takarékos kompakt fénycsövek, hanem alig termelnek hőt (azt is az elektronikájuk) és nincs bemelegedési idejük. Már a "hagyományos" és  kompakt fénycsövek közötti váltásnál is volt egy kis képzavar, hiszen a korábban etalonnak tekinthető izzó fogyasztási teljesítménye (W) pont a fogyasztás csökkentés miatt értelmét veszítette. Ezért tehát most már végképp itt az ideje, hogy megtanuljunk néhány objektív fogalmat a világítástechnika területéről, ami alapján  eldönthetjük, hogy melyik az a lámpa, amire szükségünk van. Igazából két fogalom lenne, amivel tisztába kell kerülnünk: a fény mennyiség fogalma vagyis a lumen és színhőmérséklet mibenléte. Ha megnézzük egy LED-es lámpa adatlapját, akkor rengeteg technikai infó lesz ott, mint a fogyasztás (W), a foglalat típusa, stb, de a lényeg e kettő tisztázása.

A lumen

Elsőnek jöjjön egy kis Wikipedia másolás "A lumen (jele: lm) fotometriai mennyiség, a fényáram SI-származtatott mértékegysége; egy sugárzó forrás által kibocsátott látható fény "mennyiségének" az integrálja (összege)."
Nos mint írtam korábban az izzó fogyasztása alapján lőttük be a kibocsátott fénymennyiséget (értsd mennyire erősen vagy gyengén világít) , ami addig jól is működött, amíg csak egy technológia volt elérhető. Azonban a kompakt fénycsövek miatt már szükségesé vált egy jóval pontosabb meghatározás. Szerencsére nem kellett semmi újat kitalálni, a szakemberek használták a lument, csak az átlag ember nem tudta, hogy eszik-e vagy isszák. Ezt áthidalandó készültek okos összehasonlító táblázatok, amely az átlag halandó számára is segített belőni, hogy mi mennyi.
Íme egy ilyen:
lumen.gif
Kicsit lusta voltam egyet legyártani így ezt most a netről kölcsönöztem. A felső sorban látható a "Brightness" sárga színű sor, na az a lumen értéke. Tehát egy hagyományos 60W-os izzó nagyjából 700lm fénymennyiséget bocsátott ki. Így ha egy hagyományos 60W-os előszobai izzónkat szeretnénk LED lámpára cserélni, akkor jelenleg egy 10W-os felel meg ennek. Ugyanakkor kezdjük el magunkat edzeni arra, hogy a "hagyományos W" -> lumen -> "LED W" átváltás helyet jegyezzük meg, hogy az előszobába nagyjából 700lm-t leadó világítótest kell és ennyi. Ma már minden izzó/lámpa dobozán ott találjuk a lumen értéket. 
Átnézve a táblát felmerülhet a kérdés, hogy miért 400+, 700+, 900+ van oda írva és miért nem egy pontosabb érték? Pont azért, amiért utoljára tanácsoltam a teljesítmények oda-vissza váltásának kerülését. A technológia váltások miatt ma még egy 10W LED az kb 700lm ad le, de ez már lámpa típus kialakítástól függően is eltérő lehet, nem is szólva a jövőbeli fejlődésről. Szóval ezek viszonyított értékek és ettől egyes lámpák eltérhetnek némileg, amiért fontos, hogy ráálljunk arra, hogy lumenben gondolkodjunk. 

Színhőmérséklet 

Ha megnézzük egy lámpa dobozát a főbb információk között lesz az, hogy "warm white" vagy "cool white" (vagy valami hasonló), ami "hideg fehér" vagy "meleg fehéret" jelent. Ha az adatlapot is átböngésszük, akkor találunk egy négyjegyű számot, aminek a végén van egy "K" (Kelvin) betű. Pl.: 2700K Na ez a színhőmérséklet.
Amíg az emberek többsége számára tiszta, hogy a fénymennyiség az miért lényeges, addig a színhőmérséklet figyelmen kívül hagyása sok kellemetlenséget okoz utólag a kezdő vásárlónak. Először is mi a fészkes fene a színhőmérséklet (laikus módon elmagyarázva)? Nos ha egy fehér falat megvilágít a  delelő napfény (és nincs zavaró tényező, mint pl. színes tükröződés vagy szmog), akkor azt a falat fehérnek látjuk. Ez a kiinduló alap, amikor adott színt úgymond "színhelyesen" látunk. Ehhez az kell, hogy a falat a nap kb 5000-5500K (vagy is 5000-5500 Kelvinnel) világítja meg. Automata fényképező géppel/mobillal készült képeknél tapasztaljuk néha, hogy a beltéri képek hol sárgás narancsos színűek, hol kékes színűek. Jellemzően a hagyományos izzó esetén sárgák, neon esetén kékek. Nos a hagyományos  izzó a "meleg fehér", a neon kékes színe pedig a "hideg fehér". Ha ezt értékekben akarjuk leírni akkor úgy jellemezném, hogy 5000K alatt "meleg fehér" egy lámpa fénye, felette pedig "hideg fehér".
Ha valaki most fellélegez, hogy "oké értem, ha hagyományos izzót szeretnék cserélni akkor meg kell nézni a warm/cool"feliratot és a warm-ot kell választanom", akkor megközelítőleg igaza van, de ez nem ilyen egyszerű. Jobb megbarátkozni a Kelvin értékekkel is, mert most már a LED technológiánál elég nagy a szórás és így a választék és bizony néha félrevezető a felírat. Például egy hagyományos izzó az kb. 2700-3200 K volt jellemzően egy neon pedig kb 6500-7500K. Sokan megszokásból ragaszkodnak a barátságos, narancsos meleg fényhez így nekik minden bizonnyal jó lesz egy 2700K-es LED lámpa. Viszont ha már van választási lehetőség, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy adott helyen (pl kamra vagy konyha) nem lenne-e jobb egy "színhelyesebb" hőmérsékletű izzó? Ez esetben érdemes oda egy 4000K körüli izzót lámpát keresni. (Én őszintén szólva a teljes lakás világításban jobban szeretem ezt az értéket). Na de miért is fontos mélyebbre merülni, mint a "meleg/hideg fehér", minek itt még Kelvinezni? Nos pont azért, mert korábban írtam, hogy a 5000K alatt meleg fehér valami, de ha megnézünk egy 4000K LED lámpát arra a adott estben "cool white" lesz írva. Miért? Nos pont ez a probléma. Az emberek kicsit a régi technikához viszonyítanak egy ilyen nagy váltás küszöbén és legtöbbünk számára még a 2700K az alap egy lámpa esetén. Persze látjuk, hogy ez sárgás, de ahogy közelítünk a 5000K igazi fehére felé egy laikusnak az inkább már "hideg lesz" mint semleges. A gyártók, hogy csökkentség a félreértést és a várható gyalázkodó panasz sorozatot számát, inkább a igazi fehér felé eső tartományt is "hideg fehérnek" határozzák meg. Azonban nagyon nem mindegy. hogy az a "hideg fehér" az 4000K vagy 6500K lesz. Az utóbbi sokkal hidegebb és kékesebb lesz.

Tehát összefoglalva két példával, ha valaki korábbi 40W izzóját akarja cserélni a csillárban és hasonló eredményt akar kapni, akkor vesz egy 400-500lm-es LED lámpát (jelenleg 6W-os), ami 2500-3200K színhőmérséklettel rendelkezik. Ha több fényt szeretne, akkor 600-700lm-es lámpát választ. Ha valaki a kamra izzóját cserélné és erősebb, színhelyesebb és kevésbé áramzabálóbb lámpára, akkor a 60W-ost becseréli egy világosabb 900-1300lm-es LED lámpára, aminek a színhőmérséklete kb 4000-5000K.

Azt amúgy mellesleg jegyzem meg, hogy hiába a technikai ismeretek ha egy olyan noname lámpát vesszünk, aminek a valódi leadott értékei köszönő viszonyban sincsenek a dobozára írt értékekkel. 
Remélem van aki számára hasznos infókat adtam. 

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr7312660309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása