Az elmúlt napokban számtalan blog bejegyzést és újság cikket írtak Steve Jobs emlékére. Mégis ez az írás kicsit más mint a többség.
Én magam nem vagyok rajongója Steve Jobsnak, időnként (okkal) kritizáltam is.
Ennek ellenére mindig elismertem zsenialitását és látnoki képessége lenyűgözött.
Amikor a táblagépek elkészítése előtt kifejtette, hogy a jövő az egyszerűség felé tart a számítástechnikában, mert az emberek nem hogy nem okosodnak, hanem egyenesen hülyülnek számítástechnikából, nos azt hittem túl sok LSD-s bélyeget nyalt, de azóta tapasztaltam, hogy igaza volt.
Steve Jobs meghalt és mint minden jelentős ember örökséget hagyott maga után, mint szellemi, mint anyagi értelemben.
Azonban Steve Jobs esete nem egyszerű, mert minden szempontból nehéz örökséget hagyott ránk.

Élete során számos jelzővel illeték: munkamániás, zsarnok, látnok, zseni és újító. Úgy tartom nem is teljesen tudatos volt életvitele inkább ösztönös és ezért szerintem nehezen másolható. Tanácsai tiszták és logikusak, de a többség számára nem adaptálható. Gondoljunk csak bele ha tanácsa szerint mindenki csak olyan munkát végezne, amit szeret, nos akkor ki vinné el a szemetet és ki dolgozna szalag mellet robotolva? Steve bevallása szerint úgy élte minden napját, mintha az utolsó volna, ami számára kemény munkát jelentet. Nos ha én úgy élném minden napomat, mint az utolsót akkor az tuti nem a munka lenne még ha szeretem is azt. :)
Aki munkamódszereit kívánná alkalmazni az is hamar bajba kerülne. Például egy termék piacra dobása előtt nem végzet a termékkel kapcsolatos fogyasztói felméréseket, mondván nem olyat kell csinálni amit az emberek szeretnek, hanem szeressék ők, amit te csinálsz. Azt hiszem a legtöbb cég e módszer használatába belebukna, mert kell az bolondos látnok zseni, aki mögötte áll.
Steve Jobs nem másolható csak úgy, hiába előttünk a példa.

Az anyagias értelemben vett termék alkotás szempontjából is egyedi volt.
Steve Jobs rendszerint nem vadonatúj dolgokat talált ki és vezetett be hanem meglévő, mások által hanyagolt eszközökben látta meg a fantáziát. Megújított és ebben az se zavarta ha addig nem létező új piaci szegmenst kellet létrehoznia zseniális megérzéssel és meglátással. Ennek technikai értelemben viszont van egy nagy hátránya; másolható. Mint ahogy látszik is a konkurencia egyként ugrott az Apple után. Bizony ez Steve Jobs anyagi értelemben vett nehéz öröksége.
Nélküle mi lesz az Apple sorsa?
Többség óvatosan fogalmaz ebben a kérdésben, nem csak tapintatból hanem, mert az Apple egy óriás lett az elmúlt évek alatt.
Én azonban leírom; Steve Jobs zsenialitása nélkül a piac felfalja az Apple előnyét. Steve Jobsszal megszületett az Apple nagy valószínűséggel vele távozik el majd.

Nyugodj békében!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr493286791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glad az egyetlen 2013.05.16. 23:25:27

Na úgy látszik kezd alakulni a tendencia amit megjósoltam:
www.portfolio.hu/vallalatok/it/uj_korszak_virrad_a_google_lesz_az_uj_apple.184012.html

"Bár negyedévenként már több mint 1 milliárd dollárt költ az Apple kutatás-fejlesztésre, az elemzők mégis az innováció megakadása miatt aggódnak. Tavaly ősszel fordult igazán nagyot a piaci szereplők véleménye azzal kapcsolatban, hogy az Apple vajon továbbra is a legfőbb innovátornak számít-e a technológia szektorban. A szeptemberben piacra dobott iPhone 5 nem jelentett igazán nagy technológiai ugrást, az iPad Mini pedig egyenesen visszalépés volt az utolsó iPadhez képest. Egyelőre nem látszik, hogy mi lesz az irány. A menedzsment titkolózik, csak pletykák vannak egy okosóráról, vagy egy televíziókészülékről, mindenesetre a társaságnak lassan lépnie kellene, ha nem akar lemaradni a versenyben."
süti beállítások módosítása