Megint egy csuda szép igéretekel teli oldal jelent meg a magyar neten (is), amely elhozza nekünk a kánaánt. Gondolkoztam, hogy linkeljem-e ide az oldal, de csak azért se segítem előre a keresési listán. Nem vagyok a SEO fejlesztőjük. Mindenesetre magyar mellett van egy cirill betűs változata is (meg még ki tudja hány) a képek nagy része stock fotók.
Innovatív eszköz és 75% villany megtakarítást ígér az alapvetően igénytelen weboldal, hosszú ömlengés alatt. Rutinos ember tudja, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen az bizony átverés is. Azonban nemrég kemoterápia témában tapasztaltam, hogy ha egyesek azt hallják, amit szeretnének, kellemes jó hírt kapnak, akkor extrém eszement badarságokat képesek elhinni.
Eltekintve attól, hogy ha létezne ilyen megoldás, amivel 75% energia megtakarítás lehetséges lenne, akkor már a világ tele lenne vele, az oldal végig bűzlik az átverés gyanú szagától. Ebből két vicces mozzanat is akad:
1, A szöveg végén van egy csomó dicsérő facebook bejegyzés. A szöveg sokszor steril, mesterkélt. Van úgy hogy már a névvel tekintély kivívásra törekszik, mint "Anita, mérnők" felhasználó a következő fantasztikus szöveggel: "nincs ebben semmi mágia vagy varázslat. Ez egy egyszerű innovatív technológia. Az eszköz egyszerűen csak kiküszöböli a hálózati zajokat, zavarokat, így optimalizálja a fogyasztást. Próbáld ki, és magad is látni fogod!"
Kissé emlékeztet arra, mint amikor sci-fi filmeknél a forgatókönyv írók a szövegbe raknak egy olyan megjegyzést, hogy utólag egy erre specializált csapat helyezzen el
valami jól hangzó (de értelmetlen) szakmai szöveget. Az az érdekes, hogy az összes bejegyzés fél nap alatt érkezett, aztán se előtte, se utána semmi. Pedig egyes hozzászólások hosszútávú tapasztalatról számolnak be.

2, A legviccesebb mégis az a számla ami bizonyítani hívatott az eredményességet, hogy egy év különbséggel milyen (nocsak ez minden csak nem 75%) hatalmas a megtakarítás. Vagy még se?
A Photoshop nem csak nem széppé varázsolhatja a rólunk készült fényképet hanem a számlánkat is csökkentheti igaz csak látszólag.

photoshopking.jpg
A két számla papírforma szerint egy év  eltéréssel készült, de a témát minimálisan ismerős személyeknek már gyanús lehet a sárga mező egyforma pixelesedése. De nem kell technikai gurunak lenni, hogy a Photoshop királyok hibáját kiszúrjuk az adatokból. Habár a dátumokat ügyesen átírták, de egy valamiről megfeledkeztek, mégpedig a számla sorszámáról, ami egyedi. Ez már két egymás után nyomott számlánál is eltér, nem hogy egy év után. Itt habár nehezen kivehető, de azért látható, hogy mindkettőnek ugyanaz a száma. Szóval valóban felezhető a számla némi retussal, de sajna a behajtót nem lehet "delete" vagy "back space" gombnyomással eltüntetni ha követeli a különbséget.
Ez a mozzanat azért jól alátámassza azt a kormányzati törekvést miszerint egyszerűsíteni kell a számla adatait, mert sokak számára nem érthető. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://legoptimalisabb.blog.hu/api/trackback/id/tr175603521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glad az egyetlen 2013.11.23. 20:54:08

Na a rtl híradó is lecsapott a témára:
www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/228623

Jó volt az a szöveg a beharangozóba, hogy nem fut bele ilyen dolgokba az aki az általános iskolában figyelt a fizika órán. :)
süti beállítások módosítása